Nuffnang Ads

Wednesday, September 21, 2016

Repair Iphone Bengkak

 
kisahnya entah tetiba iphone 5 membengkak bagai johan...tak sedar pun tengok2 dan mcm ni..nasib tak teruk sampai pecah screen lagi haru! dah la dekat kampong masa tu, nak pegi repair tapi kedai tu suro balik backup data dulu...hurmmm dah la kat rumah mak takde pc...hikhik. takpela so biarla sampai seminggu begitu, tak berani charge takut meletop ke kan.
 
tak pernah lagi dalam sejarah pakai iphone jadi gitu...so dah dpt jawapan kenapa begitu, oh rupanya haritu pernah tertinggal iphone tu dalam kete panas2. hurmm patutlaaa itu salah satu sebabnya. selain ada byk lagi sebab kenapa bateri iphone boleh bengkak.
 
so semalam pegi repair iphone tu...just google cari kedai repair iphone then keluar dekat Setapak. cantek lah kan dekat dgn rumah, so takyah pi jauh sampai ke Bangi sana..huhu

 
so kedai ni namanya Iphone2fix dekat PV 128, jalan genting klang...bukak dari pkl 10pagi sampai 9mlm...rehat lunch pukul 530 hingga 620pm..hehe. lambat diorg lunch ;p so tunggu kejap sebab sampai2 pintu masih tutup then terus jadi first customer...kasi brader tu check bateri bengkak no need to backup sebab tak kacau system pun...ceh kalau tau dah lama pegi huhu.
 
so brader tu cakap siap dlm 15mins dan charge rm180 plus 10.80...so setuju..ntahla malas nk compare dgn kedai lain, janji iphone ku kembali ok sudaa! so settle masalah iphone bengkak nih, balik rmh senyum sampai telinga!
 
ok dapat tips berguna dari brader tuh...katanya kalau taknak bateri iphone cepat rosak.....
 
a) elakkan charge iphone dlm kete sbb capacity letrik tu kuat, so risiko betri rosak tu tinggi; kalau emergency pun charge tu jgn sampai full
 
b) jgn guna kepala cable ipad utk charge iphone;
 
c) kalau nak guna powerbank guna yg 1.0
 
d) avoid midnite charging sebab akan terlajak charge, seeloknya 2-3jam dah memadai
 
risiko bateri rosak tu tinggi lah....walaupun jarang2 berlaku...soooo sgt2 recommended lah kedai ni...
 
 
p/s: cable iphone ori dekat situ murah, rm60 jer compare beli kat machine etc.. rm89 kan huhu
 

Tuesday, September 20, 2016

Penang with ma Boys

 
hikhik...pape gelak lu...
 
tak sah la kalo balik kg tak singgah Penang kan...ntah apa yg ada dgn Penang? nak pegi Penang seeloknya tido semalam baru la sempat nak gi jenjalan...kalo balik hari, memang plan akan lari! sebabnya Penang ni jem kalo public holiday or weken...
 
antara attractions place yg kita takkan miss kalo pi Penang adalah...........makan Nasik kandaq line clear! haha padahal kat KL pun dah bukak.

 
astaga kalo tak buat muka mcm ni taksah si qil nih!
 
kalo makan area line clear, tak sah kalo tak beli jeruk pak nasir atau jeruk madu pak ali pun ada berdekatan! kita prefer yg melayu buat lah ye...huhu

 
nahhh mkn sekoq udang pun dah kenyang...mana taknye harga sekoq pun berapa puluh dah...nmpk mcm sikit kan? ;p

 
lepastu kita masuk museum interactive, eh ntah betol ke nama tu...masuk kat depan jela, tak masuk yg berbayo...hehe. malas lak nk masuk, sama jer museum 3d

 
dah lama tak pi batu feringghi! susah gakla nak cari public beach! dahla takde parking, pantai lak tak berapa menarik...hurmm kesian bebudak tu takleh main air ;p
 
rasanya kalo kat langkawi lagi bersih pantainya, dekat batu feringghi ni sejemput sgt pantainye, dah tu dalam pulak...

 
with ma cheeky boy

Monday, September 19, 2016

Selamat Hari Raya Korban!

 
sudah genap seminggu kita menyambut aidiladha...raya korban ni lebih meriah bagi yg berkorban...tak kira korban binatang atau korban sifat buruk teruk dan sebagainya...huhu
 
bagi pencinta daging, time ni la boleh layan daging masuk perut ntah berapa kilo! nikmatnyaaa, daging cicah air asam....dahla daging fresh, wallaaaa nikmat apakah yg nak kudustakan...;p

 
raya haji ni tak meriah mana, baju budak2 pun pakai yg raya puasa belom terpakai...nasib ada, masih baru bau jakel lagi...huhu semua baju made in jakel

 
ni anak sedara saya, sapa nmpk lagi muda? kahkah

 
ni anak saya dua org dan anak sedara dua org...sebenarnya ramai lagi, tapi nk mengumpul tu payah sgt...mana yg sempat jelaaa
 
sekian saja celoteh yg tak berapa pnjg ni...idea belom marii

Thursday, September 8, 2016

Tanda-Tanda Virus Zika

 
Nampaknya virus yg ditakuti ni dah serang Negara kita...not so sure adakah bawaan dari Negara luar ataupun memang zika dah sememangnya wujud di sini...hurmm
 
kes minggu lepas tak silap di Klang? dan Sabah,, dan terbaru di Johor pulak...hurmm terlalu cepat penularan virus ni
 
virus bawaan nyamuk spesis aedes ni boleh dibendung kalau kita amalkan kebersihan tmpt tinggal! jgn biarkan ada air bertakung, etc...dan cara-cara nak elak dari terkena gigitan nyamuk adalah dgn memakai baju lengan pnjg dan menampal mosquito repellent dekat pakaian kita...dan jgn berada diluar rumah pada waktu maghrib atau subuh..  sekurang2nya kita cuba elak daripada tak bertindak langsung...

 
tanda-tanda terkena virus zika adalah seperti diatas...katanya virus ni boleh berada dlm tubuh manusia selama 2 minggu..so kenalah kuarantin sekejap
 

Monday, August 29, 2016

OwlbyND

dah lama cheq nak beli dress atau shawl brand owlbynd!! sebelum ni ct taktau katmana butik Owl nih! cuma tau dealer jer! now Nora Danish dah bukak butik owlbynd di Bangi Sentral, so senang lah...butik bukak sampi pkl 7mlm jer tau, kalau nk masuk pkl 710pm pun diorg dah tak bagi shopping..huhu yerp penah kena sblm nih ;(
 
ekceli design pucci ni dah lama, cuma brand owl ni ada 'class' sikit, owl ni dia print mcm design asli pucci sendiri...sebenarnya memang byk sgt corak pucci, so ada yg nmpk 'class' dan ada nmpk 'cheap'...ok pada yg minat jer tahu...
 
yg nmpk cheap tu I mean corak dia mcm corak sarung sofa atau cadar atau langsir gitew...faham ke faham? hehe
 
so now ada sale sempena kemerdekaan, printed shawl rm151 after less and baju kurung pun less dapat rm182 sepasang.

 
kebetulan ada cik ND ptg tuh di Kopi xoxo...so mintak selpie sekali ;p Nora selalu jer ada kat café dia, senang dah peminat nak jumpa sambil mengopi...
 
 
shawl owlbynd ni lain sikit jahit tepi dia nampak class gitew...sekali dgn box printed pucci...I loikee

 
depan butik owlbynd...I like konsep butik yg white color nmpk suci murni jer...so mai la ramai2 ke butik owl nih! hehe tolong promote apa salahnyaa
 

Friday, August 19, 2016

How To Contour

 
skrg ni baru nak belajar belajar contour face...huhu. best jgk terutamanya bila bentuk muka dah tak sebujur sirih! nak contour ni dia pakai concealer samada stick or liquid...boleh terjah Sephora utk pelbagai pilihan brand dan feveret.
 
bila bahan takde maka takde makna la nk try...kena tanya beauty expert la, benda apa kena guna dan cara2 nak apply kat bahagian muka, kalau main taram jer nanti muka teruih jadi mcm badut sarkas..hihik


haaaa kalau tak reti sgt, bolehla belajaq kat makcik google...part mana nak shading kaler light n dark. so hidung kemek boleh nmpk mancung, tulang pipi takdak boleh timbulkan, dagu pun boleh nmpk runcing...dan muka boleh jadi bujuq sirih...huhu
 
dan contouring punya effect sgt2 amazing! teruih jadi segak baq hang ;p
 

 
 muka teruih jadi mcm barbiedoll
 
 
sebelum tu make sure berus mekap yg betul...benda ni pun nak kena tau dan hafal...pada yg minat jela, tak minat dok diam2 huhu
 

Monday, August 15, 2016

Musim Penyakit HFMD

sekarang ni tgh musim penyakit HFMD merebak, statistic pun menunjukkan angka peningkatan kes di bulan ogos...so anak2 pun semuanya dah terkena, bermula dgn si tgh. no so sure kena di mana samada di sekolah kah?
 
tanda2 penyakit ni bukanlah semua ada, demam pun takde tetiba naik rashes di tapak tangan terutamanya diikuti tapak kaki, dalam mulut dan lutut.
 
rasanya rashes ni bergantung kepada individu yg berjangkit, selalu kalau kita google HFMD tu, gmbr2 budak yg teruk kita dapat lihat. tapi ni Alhamdulillah rashes tak sebyk mcm pic google tuu. tapi yg siksa sikit tu sebab blister dlm mulut, lebih dari satu!

 
adeeb berjangkit dgn si abg dgn sgt cepat...nasib la tak byk sgt rashes mcm kena chicken pox dulu.

 
dan Alhamdulillah tak seteruk anak org lain yg dikhabarkan tak boleh makan dan minum sebab byk blister dlm mulut.
 
then hari berikutnya, si adlan pulak berjangkit...maka dptlah mc seminggu! HFMD ni ambik masa seminggu hingga sepuluh hari utk sembuh, so depa kena kuarantin kat rmh.

 
meh kita baca penjelasan lebih lanjut dari Doktor Zubaidi ;)
 


 ketiga-tiga depa mama bawak pi klinik, so dapat ubat yg sama...cuma si adlan kena mintak mc utk rekod di sekolah.