Nuffnang Ads

Friday, January 16, 2015

Minggu Bukak Sekolah


minggu 'bukak sekolah' ni semua makpak kebizian laa hantar anak memasing kan...kalo ada 6 anak sekolah cane? hehe

ni baru ada 2 org sekolah...tapi takdela kelam kabut mana...c adlan dah standard 1 walaupun baru masuk umo 6 thn bulan doplas thn lepas...adlan nmpk ok jer masuk sekolah baru.

minggu ni masih relax2 pi sekolah...hari 1st jer mama jenguk adlan, tu pun tak teman dia sepnjg hari...biar dia berdikari ;p walaupun muka ada 'cebbek'





lunch time mama jenguk adlan, Alhamdulillah utk darjah 1 dapat tingkat bwh, takyah menapak  naik tangga ;))


bwk sekali bdk qil tinjau sekolah c abg...sebab hari isnin dia masih xsekolah, rabu baru stat utk preschool.


haaaaaaaaa tu dia dah keluar lunch! muka tu nak nangis jer, bila ternampak mama baru nak senyum...maklumla 1st day kat sekolah besar, belum bermesra dgn kawan baru...


kantin pun tak jauh dari kelas, mknn pulak disediakan utk new students. so senang byk laaa takyah q beli di kantin! legaaa sbb adlan belum pandai kira duit ;p



sunyi sepi jer nampak, budak darjah lain-lain belum keluar lunch







nak makan pun tercari2 tertinjau2 cari mama! tiap meja, khas utk 1 kelas, so senang teacher nak pantau mana budak hilang...hihi




susah pulak nak makan pun kena paksa! budak lain dah nak habis licin dah nasik tuh...adlan baru dok berkira2 nak suap...adlan ni kurang sikit selara makan dia...kalo lapo sgt jer dia mkn habis! risau mama cani.

tapi hari lain tu, mama tanya dia cakap makan jer...tah makan byk mana...;p ayaq sirap dah habis tenguk, nasik dok byk lagik




hari ke 2 pulak, adlan dah berdikari naik school bus! budak2 zaman skrg ni dah pandai, takyah makpak tunggu makan minggu! esok2 ok la tu kan...nanti dah dapat kawan  baik, tah2 taknak blk rmh ?? ahhaa

btw adlan sekolah sampai ptg, so dah tak blk rmh lunch time, sambung terus jer...sampai rumah pun dekat pkl 5, dah mcm ofis hour! begitulah life budak zaman skrg............

Thursday, January 8, 2015

Murray St-Hay St- Harbour Town



balik dari penguin island tu, hari masih cerah...sama mcm mesia gelap pukul 7 lbh...sempat la singgah murray street, tmpt utk beli souvenir!


takdela besar mana...ada shopink complex etc


souvenirshop pun taklah byk mana kat area nie. ada la 2/3kedai...





borong lagi souvenir! souvenir area ni mahai sikit...tshirt pun tak byk yg menarik dan tertarik! hiks bosan. baik beli kat kedai biasa2. sebelum ni dah borong kat kedai biasa tu dan murah. tak ingat nama street tuh ;p





adlan tgh stress sebab tak dapat dslr nak asah bakat ;p


dah penat berjalan, mohler berehat sebentar!





takde dah yg menarik, hari pun dah nak maghrib! sblm blk apartmen sempat singgah restoran d'ancasa, nak tapau tea ice katanya!! huh dahaga taktau nak habiaqqq


pic kat bwh masa 2nd day, pegi makan kat restoran d'ancasa tuh lah...dah malam tu sunyi jer, sebbaik takde penyamun ;p





ni pun nasib jumpa restoran makanan Malaysia! tapi owner dia indon jer...maka kita order nasik ayam dgn keteow goreng mamak style! tea ice dan milo dinasour!


tea ice tu rasa lain sikit, tapi apakan daya tak boleh tinggal, hari hari mau minom...harga bukan main mencekik, tea ice segelas pun aud3.50 kalilah dgn 2.8 gitew


nasik dgn keteow ni pun sama mencekik, tak ingat dah rasanya belas belas aud! takpela sekali je pun makan sini hiks malam2 balik masak nasik jgk...








Day 4..........lastday di Perth! cukup cukup sudah berjalan...flight pkl 4, jangkaan pkl 1 dah kena sampai airport!

belajar dari pengalaman, atleast 3jam awal sblm berlepas. jgn ambik mudah sbb nanti kat airport mcm2 hal terjadi...kalo mcm di Europe kena sampai awal di airport sebab nak claim vat kan? kalo melepas taktau nak habaq, rugi byk mana kaaaa

tapi kat aussie ni takdela beli apa2 kecuali souvenir, so takdela nak claim vat!

tapi sebelum p airport tu, kita singgah Harbour Town! byk outlet kat sini! morah morah katanya....tapi dah smpi pun lambat tak sempat jgk nak terjah tiap kedai!

ternampak kedai barang baby, aaaaaaaaaa yg ni sempat beli rompers etc! hihik lepastu terus cari restoran, mau lunch. jumpa kebab jer...jadiklah




tak byk restoran halal sini, so kita pilih Ispa Kebabs!



aqil tgh skodeng aiskrim tuh, dgn harapan ayah akan beli ;p

sebbaik dia skodeng jer tak mintak beli, kita mkn kebab jela eh........tu pun kenyang even share 4 org ;p



sini byk burung cari  makan, jaga2 burung berak atas meja



sedappp! sebab lapo semua jadi sedap kan?

haaaaaaaaaaaaaa yg ni tak boleh buat apa dah....air tu kalo boleh utk dia sorang! tgk tuuu kawai! terpaksala beli lagi 1 ;p



cepat2 mkn, terus shoot ke airport! bajet sampai pukul 1...

lepas setel hantar kete, terus ke terminal. 1 hal pulak tersilap terminal! terpaksala naik bus hantar ke terminal 2...haaaa ni salah1 sebab kena smpi awai kat airport! jauh pulak tu nk pi terminal 2 sana....

lepastu terus cari kaunter airasia! mak aiii ramainye org nak check in! q sejam jgk laaaaa. 3jam awal pun terasa tak cukup! pengajaran sungguh. then selesai check in, nak kena buat surat clearance utk ibu preknen ni pulak...mcm2 hei, tinggal lagi berapa minit jer nak departure! omgeeeeee byk cekadak pulak time nak balik nih...

tu belom masuk polis nak scan badan segala maknena ...lagi 10mins nak berlepas baru la dapat masuk kapai! sebbaik tak tertinggal.......tidak, cintaku tertinggal di perth ;p

apa pun tak sempat, nak shopink kat airport tu kem salam jelaaaa

tu pengajaran diaaaa, sooo better awal lah ye. 4jam awal pun takpa!
 

psssst: tak dapat lupa pengalaman kat malpensa aeroport, Milan. pun samaaaa byk cekadak!

Wednesday, January 7, 2015

Penguin Island, Perth



Day 3 di Perth... sudah plan nak pi Penguin Island yg terletak di Rockingham. maybe lanqil akan suka tgk penguins!hihi... perjalanan dari perth city ke rockingham dalam 80km.


best dapat drive sendiri ke sana guna hiway yg free of charge! sesambil tgk pemandangan hutan pokok renek dgn lori transformers! kat mesia nanhado lori transformers, itu yg excited sikit ;p


apa apa pun kenala guna Waze uolsss, memula silap tempat then search lagi...barula betul tempat yg dituju...boleh nampak sebijik pulau, rupanya dekat ajo...


parking then terus ke kaunter utk beli tiket! taksempat online booking ;p



aqil tgh excited! Tanya itu ini




eh eh kat dalam tu terus nmpk souvenir shop! dah tak pandang kiri kanan, terus si qil belek2 toys yg dia berkenan! rupanya ada toys jaws, memang suka la kawan...

souvenir kat tempat2 mcm ni memang mahai sikit...si qil dah dapat jaws tu, kurang sikit laaa stress dia selama beberapa hari cari toys tak jumpa...hihi



ok letssss go!! kita beli tiket ke penguin island dan tgk walrus...ada mcm2 pakej, boleh pilih la. yg teringin nak tgk dolphins tiketnya lebih mahaiii. bebudak kecik tak digalakkan, maybe kena ke tgh laut sikit kan...nak tgk wild dolphins tuh

don't worry byk ferry nk ke penguins island, setiap sejam ado. tapi yg jenis tak tahan tggu lelama tu hazab jgk laaa



naik ferry kat blkg tu jer...




canteknyeeee la pemandangan mcm nih! crystal clear water, berenang pon sampai ke penguin island sana!



time ni aqil tgh potpetpotpet suro mama jalan lajuuu! sori mama muatan berat



cuaca pun cantek, angin kuat la kan...

sekejapan jer sampai penguin island dlm 10mins




ingatkan tgk penguins kat tepi pantai rupanya ada tmpt khas! hihi

sila baca timetable tu supaya tak terlepas ferry! kang bosan pulak tunggu ferry kalo terlepasss


haaaaa ni la tmpt dia

bukan semua size penguins ada kat sini! yg hado cuma baby baby jer kekecik jer...



kan dah kate adlan tgh asah bakat jadi photographer


tgk tuuu ada yg kekecik jer...tak puas tgk! yg besar maybe bapak penguins, tah ada ke tak kat aussie nih...ke kat kutub jer???

tgk sekejap jela takde apa yg menarik...lepastu terus lepak luar ambik angin sesambil kaco camar!







sempat lagi bagi seagulls makan! ganaz rupanya camar nih!! dah la mulot bising, berebut pulak tuh...Nampak jer comel tapi garang! haha sama mcm maknusia jgk laaa perangai camar nih ;p



cubaan nak mengacau camar! tapi seriau jgk kang dia patuk!


 
suro posim tangan mcm mama bukan mcm mintak dukung! si adlan kena eye infection pulak, cemei dah mata! haritu kat swiss pun kenaaaa, agaknya sensitive sikit budak nie. tapi sebbaik tak melarat, dia baik sendiri jer...pagi sakit, ptg dh ok ahaks



owh lepas tgk penguins, kita ada trip nak pi tgk walrus pulaks! naik ferry lain. pun ada timetable jgk...kalo terlepas, kena tggu sejam pulaks takmola kang rugi  masa...soooo be alert!

aku suka la jetty nih!! walaupun byk taik camar tapi tak busuk ;p buat photoshoot best sini




walaupun org meramai tapi muat 1 ferry don't worry be happy hehe



dalam 15mins nak smpi pulau kecik nih...tu ada sekor walrus tgh golek2 mcm ayam golek



sekor lagi tgh swimming



si adlan bersama dslrnya! gaya mesti ada... mana nak pegang dslr, mana nk pegang pemegang kang tercampak ke laut ;p dahla angin kuat...sila awasi anak2 anda sbb ferry ni jenis open, barula fefeeeling



eh eh pic ni patut ada kat atas tadi ;p selfus dgn penguins!

lepas tgk walrus tadi kita balik ke jetty penguins island then tggu ferry blk ke darat pulak...takyah lelama pun sana...2jam cukup

perut lapo, kat tmpt tadi ada restoran kecik. kita order fish n chips lagi laaaa. mkn ikan snapper tapi tak sesedap mkn kat fremantle

boleh tahan sejuk angin kat sini... lepak kat luar ni pun boleh beku ;p

cecepat makan then boleh cau cin cau ke tmpt lain...



Monday, December 29, 2014

Fremantle, Perth WA


Day 2 kat perth, boleh pegi byk tempat yg dah plan...senang kan bila sewa kete? tu sebab kena sewa kete okes. lepas setel kat caversham wildlife park, kita terus set waze ke fremantle, antara tmpt femes kat perth.

oleh sebab ada kebakaran hutan kat wildlife park so terpaksalah cabut awal...pukul 2 dah keluar dari situ menuju ke Fremantle! berapa km pun dah tak ingat, rasanya 48km dari wildlife park tuh...sejam lebih jgk nak smpi, sempat la melena dlm kete! ;)

suasana kat fremantle sgt ohsem! ala ala Miami...ceh mcm la penah p Miami sana...tapi best la pemandangan rumah, dgn laut yg membiru...angin sepoi2 ganas jgk smpi terbang habis topi lanqil!

dah pukul 3 lebih baru dapat lunch! dekat sini terkenal dgn fish n chips...tmpt ni diberi nama fremantle fishing boat harbour atau cicerello's kalo search kat waze...byk tmpt kat fremantle nih jgn silap pulak...

kita makan dekat Kaili's...sesambil menikmati udara segar pemandangan boat harbour.





perut lapo sgt dah, kita order fish n chips dgn half lobster! sedap fresh baq hiang hehe kalo mcm ni hari2 pun boleh mkn ikan! sungguh

eh eh mcm tak cukup lak...boleh tahan jgk harganya ;p

silap tak bwk sos sendiri sebab tak cukup! so terpaksala beli tambah sos lagi aud$0.50 sepaket kecik! takde benda free kat sini k hihi bukan mcm mcd ka free sos ;p






perut kenyang hati girang laaa bolehla pi tawaf boat harbour nih...tmpt tak besar mana pun...cuaca elok tapi sejuk berangin!

cantek bukan? bersih jer...




owh angin memang kuat kat sini! sila pegang skirt kuat2! topi tu pun kalo tak pegang mau terbang masuk dalam air



adlan dah penat time nih...duduk la kejap



aqil pulak tak reti penat cuma suka stress




see habis tercabut topi lanqil dek angin kuat! time ni aqil sgt stress hehe




ada 2 restoran femes kat sini, kaili's dan cicerello's..pilih la yg mana selesa korang nak makan...menu sama jer




pusing2 kat sini jgk...malas nak pi tmpt lain. situ ada museum, railway station ke apa etc! kalo korang rajin bolehla jenjalan...

ni malaz, tawu nak mkn jer...sebbaik jumpa gelato pulak...even kesejukan tapi tetap nk mkn gelato! memang wajib mkn kot...sedap bangat. aqil share dgn ayah, mama dgn adlan...




korang ni taktau sejuk ker?? pakai jacket takdela gigil mana kan...



cuaca masih terang berderang, elokla kita tawaf 1 fremantle ni dulu...pusing2 jumpa fremantle markets...antara tmpt femes dekat fremantle.

ingatkan adala jual souvenir FM kat sini, rupanya nanhado adapun 1/2 gerai jer. so just beli fruits segar jer...fremantle markets ni lebih kurang mcm pasar seni, byk jual benda tradisi. lagipun mahal pulak souvenir dalam nih! baik beli kat perth city




lepastu tak pegi mana dah just balik ke perth city...sempat lagi singgah St james Mitchel park...kat sini la org dok posim nampak Bandar Perth tuh!

kalo nak yg atas bukit tu namanya Kings Park. still nmpk Bandar Perth.




sejuk tak boleh dok lelama sini...posim sekejap pun jadilah...

aqil takde sebab dia dah terbungkang keletihan dalam kete, kejut pun dah takmau bangun!



tinggal si adlan jer, dok gian jadi photographer! ;p