Nuffnang Ads

Thursday, February 5, 2015

Red Lobster Malaysia




calling for all lobster lovers! uols boleh try makan dekat restoran baru nih...iaitu Red Lobster Malaysia! new flagship in Msia katanya...........entahlah ct sebenaqnya bukan tau sangat pasal restoran2 seafood nih...even manhattan fish market pun baru sekali dua pegi! hiks

ni gara2 mkn lobster kat Perth terus jatuh cinta....rasa nak try lagi lobster, kebetulan ternampak banner Red Lobster kat intermark. so apalagi terus mengidam ;)

katanya restoran ni dari US, now opening kat Intermark dgn Quill City Mall...

not bad la kot, kita ambik lunch treat lebih jimat, ada promo semurah rm24.90! tapi bukan menu lobster lah ye...utk lobster tu rm99.90 jgk...ada sikit shrimps n apa benda tu...eh lupa pulaks. sblm tu appetizer biasalah soup n cheese bun...

so uols penggemar seafood n lobster especially, silalah try!!

Monday, February 2, 2015

Kisah Iphone5 to 6


benda dah lama baqu nak citer...

alkisah... susahnya nak dapat iphone6 nih ye....1st time beli sendiri tu yg taktau cara hiks. 

rupanya dah 2thn tak beli henfon baqu...last masa iphone5 which mean Jan 2013...ct selalunya beli iphone masa bulan Jan. biar org reda sikit, barulah hegeh cari...tapi dah 2 bulan ip6 masuk kat msia pun still mcm goreng pisang panaz!!

tanya la kawan kat mane ada stock ip6 nih takmo ip6plus? katanye pi cari kat maxis centre. maka pi la maxis centre klcc, time tu stock belum masuk, depa siap kasi date utk stock baru akan masuk...sokay

hari kejadian tu, gegas pi kata stock dah masuk kan? p p....habis licin pulop! 'maap puan, ip6 dah habis...' huuu katanya org start Q sejak 8pagi, kita lunchtime baru nak hegeh kan...mmg habis la, stock pun tak byk....huu mana laa kita nak taw betapa berebutnya org nak beli...

so keluar dgn hati yang pasqah...

tapi still tak give-up, knowing me hehe pi machine pulak...owh terang2 depa letak board kat atas tuh!! haha senang kan takpayah byk tanya!

sokay...hati masih memberontak nak kan ip6...mana lagi boleh dapatttt!!? akan ku cari sampai lubang cacing ;p

n taddaaaa kita try tanya kat celcom cube pulak!

n yezzzzz ada, nak beli pun kena bisik2 'ada stock ip6 gold 128gb tak???' heh. mcm nak beli hapaa berbisik2 n yez depa check stock ada! tapiiiii utk ambik plan punya takde la yg 128gb tuh...kena beli seketul harga henfon which mean mahai lah dari harga hp with plan...

takpe i dont care mahai pun mahai lah, siap pasang casing sesiap.. hiks mmg kena beli skali casing ponggg, bertmbh2 lah harganyee

nahhh setel 1 bab sblm bersalin ;)) kalo tak...tak boleh tido woo...ok tipu


Sunday, February 1, 2015

hospital bag checklist




hello february!! lama iols menyepi...bukan taknak update blog tapiiii biasa la ofis punya komp* tu sewel sikit....nyampahs

nak update kat rumah tu masa very2 limited lah kannn

tetambah ni dah sarattt preknen 37weeks already! aka tunggu masa nak meletop

ni nak citer pasal hospital bag checklist...hurmmm tak ready lagi uolsss malas ya amat, minggu ni baru gagah packing, dah ready 70% gitew

keperluan baby n mamas dah complete sebenarnya tapi mood nak memacking tu alahai kalau boleh nak suro org buatkan ;p

ni kalau tetiba sakit, taktaula.... barulah gelabah sumbat apa yg patut...

berdasarkan pengalaman bersalin kat swasta sebelum ni, keperluan newborn baby takdela kena bawak dari a to z...sebab masa nak checkout jer nurse akan mintak baju mitten booties segala... sepanjang dok kat spitel tu segalanya hospital uruskan, kecuali mama, kenala bwk kelengkapan a to z ;)

now checkup perut tu every week, lastweek checkup which mean 37wx, berat baby baru 2.37kg...yezzzz dikategorikan sebagai kecik...apa tak cukup vitamin kah? hiks takpela janji baby aktif tendang sana sini...

agaknya kalini pun overdue tak? nak ikot jejak langkah abg2nya keluar 41weeks ;)) kita tunggu jelaaa

Friday, January 16, 2015

Minggu Bukak Sekolah


minggu 'bukak sekolah' ni semua makpak kebizian laa hantar anak memasing kan...kalo ada 6 anak sekolah cane? hehe

ni baru ada 2 org sekolah...tapi takdela kelam kabut mana...c adlan dah standard 1 walaupun baru masuk umo 6 thn bulan doplas thn lepas...adlan nmpk ok jer masuk sekolah baru.

minggu ni masih relax2 pi sekolah...hari 1st jer mama jenguk adlan, tu pun tak teman dia sepnjg hari...biar dia berdikari ;p walaupun muka ada 'cebbek'





lunch time mama jenguk adlan, Alhamdulillah utk darjah 1 dapat tingkat bwh, takyah menapak  naik tangga ;))


bwk sekali bdk qil tinjau sekolah c abg...sebab hari isnin dia masih xsekolah, rabu baru stat utk preschool.


haaaaaaaaa tu dia dah keluar lunch! muka tu nak nangis jer, bila ternampak mama baru nak senyum...maklumla 1st day kat sekolah besar, belum bermesra dgn kawan baru...


kantin pun tak jauh dari kelas, mknn pulak disediakan utk new students. so senang byk laaa takyah q beli di kantin! legaaa sbb adlan belum pandai kira duit ;p



sunyi sepi jer nampak, budak darjah lain-lain belum keluar lunch







nak makan pun tercari2 tertinjau2 cari mama! tiap meja, khas utk 1 kelas, so senang teacher nak pantau mana budak hilang...hihi




susah pulak nak makan pun kena paksa! budak lain dah nak habis licin dah nasik tuh...adlan baru dok berkira2 nak suap...adlan ni kurang sikit selara makan dia...kalo lapo sgt jer dia mkn habis! risau mama cani.

tapi hari lain tu, mama tanya dia cakap makan jer...tah makan byk mana...;p ayaq sirap dah habis tenguk, nasik dok byk lagik




hari ke 2 pulak, adlan dah berdikari naik school bus! budak2 zaman skrg ni dah pandai, takyah makpak tunggu makan minggu! esok2 ok la tu kan...nanti dah dapat kawan  baik, tah2 taknak blk rmh ?? ahhaa

btw adlan sekolah sampai ptg, so dah tak blk rmh lunch time, sambung terus jer...sampai rumah pun dekat pkl 5, dah mcm ofis hour! begitulah life budak zaman skrg............

Thursday, January 8, 2015

Murray St-Hay St- Harbour Town



balik dari penguin island tu, hari masih cerah...sama mcm mesia gelap pukul 7 lbh...sempat la singgah murray street, tmpt utk beli souvenir!


takdela besar mana...ada shopink complex etc


souvenirshop pun taklah byk mana kat area nie. ada la 2/3kedai...





borong lagi souvenir! souvenir area ni mahai sikit...tshirt pun tak byk yg menarik dan tertarik! hiks bosan. baik beli kat kedai biasa2. sebelum ni dah borong kat kedai biasa tu dan murah. tak ingat nama street tuh ;p





adlan tgh stress sebab tak dapat dslr nak asah bakat ;p


dah penat berjalan, mohler berehat sebentar!





takde dah yg menarik, hari pun dah nak maghrib! sblm blk apartmen sempat singgah restoran d'ancasa, nak tapau tea ice katanya!! huh dahaga taktau nak habiaqqq


pic kat bwh masa 2nd day, pegi makan kat restoran d'ancasa tuh lah...dah malam tu sunyi jer, sebbaik takde penyamun ;p





ni pun nasib jumpa restoran makanan Malaysia! tapi owner dia indon jer...maka kita order nasik ayam dgn keteow goreng mamak style! tea ice dan milo dinasour!


tea ice tu rasa lain sikit, tapi apakan daya tak boleh tinggal, hari hari mau minom...harga bukan main mencekik, tea ice segelas pun aud3.50 kalilah dgn 2.8 gitew


nasik dgn keteow ni pun sama mencekik, tak ingat dah rasanya belas belas aud! takpela sekali je pun makan sini hiks malam2 balik masak nasik jgk...








Day 4..........lastday di Perth! cukup cukup sudah berjalan...flight pkl 4, jangkaan pkl 1 dah kena sampai airport!

belajar dari pengalaman, atleast 3jam awal sblm berlepas. jgn ambik mudah sbb nanti kat airport mcm2 hal terjadi...kalo mcm di Europe kena sampai awal di airport sebab nak claim vat kan? kalo melepas taktau nak habaq, rugi byk mana kaaaa

tapi kat aussie ni takdela beli apa2 kecuali souvenir, so takdela nak claim vat!

tapi sebelum p airport tu, kita singgah Harbour Town! byk outlet kat sini! morah morah katanya....tapi dah smpi pun lambat tak sempat jgk nak terjah tiap kedai!

ternampak kedai barang baby, aaaaaaaaaa yg ni sempat beli rompers etc! hihik lepastu terus cari restoran, mau lunch. jumpa kebab jer...jadiklah




tak byk restoran halal sini, so kita pilih Ispa Kebabs!



aqil tgh skodeng aiskrim tuh, dgn harapan ayah akan beli ;p

sebbaik dia skodeng jer tak mintak beli, kita mkn kebab jela eh........tu pun kenyang even share 4 org ;p



sini byk burung cari  makan, jaga2 burung berak atas meja



sedappp! sebab lapo semua jadi sedap kan?

haaaaaaaaaaaaaa yg ni tak boleh buat apa dah....air tu kalo boleh utk dia sorang! tgk tuuu kawai! terpaksala beli lagi 1 ;p



cepat2 mkn, terus shoot ke airport! bajet sampai pukul 1...

lepas setel hantar kete, terus ke terminal. 1 hal pulak tersilap terminal! terpaksala naik bus hantar ke terminal 2...haaaa ni salah1 sebab kena smpi awai kat airport! jauh pulak tu nk pi terminal 2 sana....

lepastu terus cari kaunter airasia! mak aiii ramainye org nak check in! q sejam jgk laaaaa. 3jam awal pun terasa tak cukup! pengajaran sungguh. then selesai check in, nak kena buat surat clearance utk ibu preknen ni pulak...mcm2 hei, tinggal lagi berapa minit jer nak departure! omgeeeeee byk cekadak pulak time nak balik nih...

tu belom masuk polis nak scan badan segala maknena ...lagi 10mins nak berlepas baru la dapat masuk kapai! sebbaik tak tertinggal.......tidak, cintaku tertinggal di perth ;p

apa pun tak sempat, nak shopink kat airport tu kem salam jelaaaa

tu pengajaran diaaaa, sooo better awal lah ye. 4jam awal pun takpa!
 

psssst: tak dapat lupa pengalaman kat malpensa aeroport, Milan. pun samaaaa byk cekadak!

Wednesday, January 7, 2015

Penguin Island, Perth



Day 3 di Perth... sudah plan nak pi Penguin Island yg terletak di Rockingham. maybe lanqil akan suka tgk penguins!hihi... perjalanan dari perth city ke rockingham dalam 80km.


best dapat drive sendiri ke sana guna hiway yg free of charge! sesambil tgk pemandangan hutan pokok renek dgn lori transformers! kat mesia nanhado lori transformers, itu yg excited sikit ;p


apa apa pun kenala guna Waze uolsss, memula silap tempat then search lagi...barula betul tempat yg dituju...boleh nampak sebijik pulau, rupanya dekat ajo...


parking then terus ke kaunter utk beli tiket! taksempat online booking ;p



aqil tgh excited! Tanya itu ini




eh eh kat dalam tu terus nmpk souvenir shop! dah tak pandang kiri kanan, terus si qil belek2 toys yg dia berkenan! rupanya ada toys jaws, memang suka la kawan...

souvenir kat tempat2 mcm ni memang mahai sikit...si qil dah dapat jaws tu, kurang sikit laaa stress dia selama beberapa hari cari toys tak jumpa...hihi



ok letssss go!! kita beli tiket ke penguin island dan tgk walrus...ada mcm2 pakej, boleh pilih la. yg teringin nak tgk dolphins tiketnya lebih mahaiii. bebudak kecik tak digalakkan, maybe kena ke tgh laut sikit kan...nak tgk wild dolphins tuh

don't worry byk ferry nk ke penguins island, setiap sejam ado. tapi yg jenis tak tahan tggu lelama tu hazab jgk laaa



naik ferry kat blkg tu jer...




canteknyeeee la pemandangan mcm nih! crystal clear water, berenang pon sampai ke penguin island sana!



time ni aqil tgh potpetpotpet suro mama jalan lajuuu! sori mama muatan berat



cuaca pun cantek, angin kuat la kan...

sekejapan jer sampai penguin island dlm 10mins




ingatkan tgk penguins kat tepi pantai rupanya ada tmpt khas! hihi

sila baca timetable tu supaya tak terlepas ferry! kang bosan pulak tunggu ferry kalo terlepasss


haaaaa ni la tmpt dia

bukan semua size penguins ada kat sini! yg hado cuma baby baby jer kekecik jer...



kan dah kate adlan tgh asah bakat jadi photographer


tgk tuuu ada yg kekecik jer...tak puas tgk! yg besar maybe bapak penguins, tah ada ke tak kat aussie nih...ke kat kutub jer???

tgk sekejap jela takde apa yg menarik...lepastu terus lepak luar ambik angin sesambil kaco camar!







sempat lagi bagi seagulls makan! ganaz rupanya camar nih!! dah la mulot bising, berebut pulak tuh...Nampak jer comel tapi garang! haha sama mcm maknusia jgk laaa perangai camar nih ;p



cubaan nak mengacau camar! tapi seriau jgk kang dia patuk!


 
suro posim tangan mcm mama bukan mcm mintak dukung! si adlan kena eye infection pulak, cemei dah mata! haritu kat swiss pun kenaaaa, agaknya sensitive sikit budak nie. tapi sebbaik tak melarat, dia baik sendiri jer...pagi sakit, ptg dh ok ahaks



owh lepas tgk penguins, kita ada trip nak pi tgk walrus pulaks! naik ferry lain. pun ada timetable jgk...kalo terlepas, kena tggu sejam pulaks takmola kang rugi  masa...soooo be alert!

aku suka la jetty nih!! walaupun byk taik camar tapi tak busuk ;p buat photoshoot best sini




walaupun org meramai tapi muat 1 ferry don't worry be happy hehe



dalam 15mins nak smpi pulau kecik nih...tu ada sekor walrus tgh golek2 mcm ayam golek



sekor lagi tgh swimming



si adlan bersama dslrnya! gaya mesti ada... mana nak pegang dslr, mana nk pegang pemegang kang tercampak ke laut ;p dahla angin kuat...sila awasi anak2 anda sbb ferry ni jenis open, barula fefeeeling



eh eh pic ni patut ada kat atas tadi ;p selfus dgn penguins!

lepas tgk walrus tadi kita balik ke jetty penguins island then tggu ferry blk ke darat pulak...takyah lelama pun sana...2jam cukup

perut lapo, kat tmpt tadi ada restoran kecik. kita order fish n chips lagi laaaa. mkn ikan snapper tapi tak sesedap mkn kat fremantle

boleh tahan sejuk angin kat sini... lepak kat luar ni pun boleh beku ;p

cecepat makan then boleh cau cin cau ke tmpt lain...