Nuffnang Ads

Friday, August 19, 2016

How To Contour

 
skrg ni baru nak belajar belajar contour face...huhu. best jgk terutamanya bila bentuk muka dah tak sebujur sirih! nak contour ni dia pakai concealer samada stick or liquid...boleh terjah Sephora utk pelbagai pilihan brand dan feveret.
 
bila bahan takde maka takde makna la nk try...kena tanya beauty expert la, benda apa kena guna dan cara2 nak apply kat bahagian muka, kalau main taram jer nanti muka teruih jadi mcm badut sarkas..hihik


haaaa kalau tak reti sgt, bolehla belajaq kat makcik google...part mana nak shading kaler light n dark. so hidung kemek boleh nmpk mancung, tulang pipi takdak boleh timbulkan, dagu pun boleh nmpk runcing...dan muka boleh jadi bujuq sirih...huhu
 
dan contouring punya effect sgt2 amazing! teruih jadi segak baq hang ;p
 

 
 muka teruih jadi mcm barbiedoll
 
 
sebelum tu make sure berus mekap yg betul...benda ni pun nak kena tau dan hafal...pada yg minat jela, tak minat dok diam2 huhu
 

Monday, August 15, 2016

Musim Penyakit HFMD

sekarang ni tgh musim penyakit HFMD merebak, statistic pun menunjukkan angka peningkatan kes di bulan ogos...so anak2 pun semuanya dah terkena, bermula dgn si tgh. no so sure kena di mana samada di sekolah kah?
 
tanda2 penyakit ni bukanlah semua ada, demam pun takde tetiba naik rashes di tapak tangan terutamanya diikuti tapak kaki, dalam mulut dan lutut.
 
rasanya rashes ni bergantung kepada individu yg berjangkit, selalu kalau kita google HFMD tu, gmbr2 budak yg teruk kita dapat lihat. tapi ni Alhamdulillah rashes tak sebyk mcm pic google tuu. tapi yg siksa sikit tu sebab blister dlm mulut, lebih dari satu!

 
adeeb berjangkit dgn si abg dgn sgt cepat...nasib la tak byk sgt rashes mcm kena chicken pox dulu.

 
dan Alhamdulillah tak seteruk anak org lain yg dikhabarkan tak boleh makan dan minum sebab byk blister dlm mulut.
 
then hari berikutnya, si adlan pulak berjangkit...maka dptlah mc seminggu! HFMD ni ambik masa seminggu hingga sepuluh hari utk sembuh, so depa kena kuarantin kat rmh.

 
meh kita baca penjelasan lebih lanjut dari Doktor Zubaidi ;)
 


 ketiga-tiga depa mama bawak pi klinik, so dapat ubat yg sama...cuma si adlan kena mintak mc utk rekod di sekolah.

Friday, August 12, 2016

Demam PokemonGo

 
minggu ni kecoh dgn kisah pokemon go...sesape yg taknak jatuh longkang atau kena langgar, so jgn la terjebak eh...daku belum terjebak huhu
 
pada yg dah terjebak tu, hati2 ye jgn lintas jalan tanpa lihat kiri kanan atau brek kete mengejut. so dah berapa ekor pokemon kau dapatkan today?  ;p

Monday, August 8, 2016

New Dior BB Cushion

 
terjebak jgk akhirnya dgn bb cushion nih! memula kan femes dgn aprilskin bb cushion, memang memukau effect dia, tak payah pakai foundation lagi!
 
dok tangguh nak beli sebab tak penting sgt, lebih suka pakai compact powder huhu
 
sampailah cik lopa kita introduce dior bb cushion nih terussssssss la berkenan! eh tetiba kan nak beli! kuat sungguh aura cik lopa...mane la tau pakai, boleh jadi segak mcm dia...haha

so cik lopa lah penyebab ct beli bb cusion nih! sesuai utk mereka yg rushing, nak cepat.. touchup terus cantek gitu...effect muka akan jadi glowing, selain moisture dgn tambahan SPF 50 uols

 
seronok dap dap terus glowing gitew...hot product nih, masa ct beli kat Sephora pun tinggal 2 kotak jer! heran sungguh, kat pasaran dah bermacam2 brand keluarkan bb cushion ni tapi licin jgk kan...
 
pakai bb cushion ni takdela sampai tutup habis pigment kat muka tuh, still nmpk jgk...so harga 15g free refill rm268...sekian

Wednesday, August 3, 2016

New Hobby

 
hehe hobi laa sgt...so now dah boleh lupa hobi lain, kita akan ada masa utk hobi baru nie...thanks mejar bawak kami rasa sendiri macam mana nak shoot..sesuatu pengalaman yg berharga walaupun berdebar mulanya huhu
 
bila dah start, jadi gila pulak...ye mcm baru dapat lesen memandu dia jadi gila stereng, haaa lebih kurang macam tu la...kih3

 
ni baru betul2 pistol ada peluru, selalu posing dgn pistol dekat pameran DSA jer...

 
bayangkan tgh aim sesape...hikhik

 
fuhhh lenguh, lepasni naik muscle lah lengan tuh ;p

 
awww hampir tepat...syabas utk kawan2 jgk


ok boleh test dekat piring pulak ye...walaupun tiak hangit dok tgh panas ;p

 
hikhik pakai skirt pun boleh ;p

 
wahhhh zila baru berani di saat2 akhir...huhu syabas zila

 
miza keep it up! semua pun dah jadi gila menembak, lepas ni boleh la mejar anjurkan lagi ye aktiviti mcm nih....kitorang ni tgh semangat berkobar2 huhu

Friday, July 29, 2016

Raya Dah Nak Habis

 
entry bulan ni semua pasal raya jela...sampai malas nk citer benda yg sama jer, openhaus openhaus openhaussss
 
so tak payah la citer, openhaus kat ofis pun hampir tiap hari ada...mabuk sate, mabuk rendang dah nih

 
so minggu depan last syawal, boleh kembali ke rutin makan yg biasa...no more ketupat lemang rendang, kambing bako...etc

 
gambar entry kalini takde kena mengena dgn citer, cumanya sekadar gambar utk raya ke 3...sweet tak budak adeeb? now dah setahun lima bulan...byk sangat akai dia, tak duduk diam, ada jer benda dia pike nak buat...sorang2 pun jadi!
 
semua benda dia nak tiru, gaya mama bawak henbek pun dia tiru, nak pakai tudung, nak kepit bulu mata...etc sampai eh budak ni kenapa? nak jadi mak andam ke haha..tapi melasak pun kemain, melompat tiru gaya abg2...risau pulak kang terseliuh pinggang ;p

 
jgn ada lagi kata adeeb ni gegurl, ye muka dia mmg gitu, rambut pnjg susah nak gunting...biarkan...

 
owh raya ke 3, dapatla jumpa kawan lama sekolah dulu yg tak jumpa almost 14 tahun selepas meninggalkan alam persekolahan...huhu
 
nasibla korang paksa datang, so adala gambar sekeping dua buat kenangan kan?

Wednesday, July 20, 2016

Minaz untuk Raya ke 2

 
abaikan kusyen yg hilang itu...focus kepada baju minaz peonis series ini...hikhik
 
ramai nooo beli design ni memang hawtttts design, nasibla terletak di badan sebab ada setengah design tu ramai yg komplen kain beso gedabak...huhu
 
siti suka koleksi minaz blooming raya nih sebab kaler yg cantek! so siti borong 3 pasang...;p

 
ewahhhh

 
design baju org mengandung ni memang tgh in skrg...tetambah dia guna kain jarang nih so takdela nampak gemok pada pemakai...
 
so marilah pi beraya ;)


thanks auntie nisa, lanqil bertambah makan soto tuh...huhu
 

 
deeb saja budak mengada taknak ke org ;p

 
tengahari tu ada tetamu cilik nih, cumil sgt mata dia boolat!

 
eh tak penah dibuat org duit raya usd...hikhik terlebih kreatif mcm ni laaaa, satu hal nk pi tukar ;p
 
sebenarnya byk lagi pics, tapi cukupla setakat ni saja utk raya kedua! huhu