Nuffnang Ads

Wednesday, January 11, 2017

Day 4: Melawat Galata Tower dan Sekitar Istanbul

assalamualaikum dan rasanya dah terlmbt nak wish slmt tahun baru kan??huhu...blog dah nak naik kulat uols, ini semua gara2 tak boleh berblog di ofis.. ahahah, bosannya tak boleh blogging, dekat rmh konfem la tak sempat!

ok now nak sambung cerita yg tergendala, hari ke 4 di istanbul! so haritu dah tak rushing sgt, kita nak repeat pegi dataran sultanahmet lagi, tapi sebelum tu kita nak singgah Galata Tower jap.

cuaca cukup elok, sunnyday but still freezing! sejuknya toksah habaq mmg gigil...bwh dari 10 degrees. kalo turun salji kat bandar pun syok bukan?? huh mcm la tahan sojuk! skrg ni dgr berita yg istanbul lumpuh sbb salji tebal! sooo pada yg teringin nak main salji kat bandar istanbul, bolehla pi bulan januari ya ;p


nampak terik bukan? tapi sejuk yakmat, dgn beranginnya...maka berjalanlah kita dlm kesejukan pagi, tak pagi sgt la dlm pukul 11.



kita tahan taxi nak ke Galata Tower, tak jauh dari apartmen kita duduk sebab sebelah Beyoglu saja. haaaaaaaaa sampai dah pun! menara seakan rumah api jer...tapi kita tak naik pun, not so sure samada kena naik tangga, huh mmg takla dgn bebudak kecik ni lagi..so kita posing2 jelaa


kat sini pun sejuk kemain! mak taktahan nakkk, kalo boleh nak bwk selimut balut sampai kepala! haha


ya posing sepuas-puasnya kat sini...polis pun rata cerok berkawal, especially tmpt2 attractions mcm ni. alhamdulillah takde berita pengeboman sepnjg kami berada di sana..smpi la blk Msia, ada lagi kes pengeboman tu kat Stadium Besiktas pulak...Allahu


budak adeeb tu memang suka buat hal sendiri, susah nak posing pulak tuuu, puas panggil dia ;p


hotel di area galata tower, kedai souvenir pun ada sini.

sekejap jer kita singgah sini, now ambik cab nak pi blue mosque lagi, tak puas lagi haritu kan hujan....


ntahla naik cab pun tak paham bahasa, bwk kita ke tmpt yg salah dulu, tak pepasal kena byr lebih...huhu. so kat istanbul tu byk tmpt nama seakan sama, so kita kena mention bebetol supaya jelas. taxi driver drop kita tak blkg blue mosque, kat area kena bom hari tu...ni pelancong china tolong ambikkan pic!


taktau nama apa tugu tuuu tapi ni pun dekat dgn muzium.


berenti berehat mkn pringles dulu! omg kat sini pun sejuk semacam, minum tea panas pun tak jalan. yg bebudak tu ok pulak tak komplen kata sejuk mcmana kaaaa




kita settle kan beli souvenir kat situ jer...malas dah nak cari kat tmpt lain.


kecian kucing ni kesejukkan sambil menimati keindahan cuaca cerah haritu...


hehe pakcik jual roti keras takmo tgk kamera lak. dah tak banyak stall kat area hagia sophia...


then kita nk pi melawat Topkapi Palace, rupanya bersebelahan dgn Hagia Sophia saja, kita melawat kat depan pintu gerbang jela...katanya sehari pun tak cukup kalo nak masuk tgk kat dalam...Topkapi Palace adalah istana terbesar yg didiami sultan fatih...kalo tak silap...huhu

ramai tourist haritu!


cantekkan hagia sophia from this side! 

hari pun dah mendung...takde lagi langit biru ;(



tgk laaa si adeeb tu, mcm teletubies dah lari sana sini, syokla sebab dataran ni luas!



tgk apa tuuu! hehe geram laa budak kenit nih taktau sejuk.


then patah balik area blue mosque, semata2 nak beli eskrem! sanggup uols walaupun beku!



cantek kan area sini?? bersih jer...


suap mama sikit, mama pun beku nakkk


satu-satunya kedai eskrem yg bukak kat area sini.


dah petang ni mendung pun dtg...kena cabut awal sebelum hujan turun. haaa kat blkg tu blue mosque nahh, hari first tu tak sempat posing duduk mcm ni.


adeeb sokmo takde dlm gambar! takde pulak org nak volunteer ambikkan pic kitorang huhu




berjalan2 sekitar topkapi palace, naik turun bukit. kitorang nak ambik cab pegi kat depan laut bosphorus tu tapi driver suro kita berjalan jer katanya dekat jer! huhu pasrah. kalo tau shortcut mmg la dekat, tapi nak berjalan dlm kedinginan tu hazab sikit laaa.

maka berjalanlah kite...


dekat pkl 5 dah time nih...rasanya nak kena repeat pi taksim square...dekat sana ada burgerking, perut pun dah lapo maka sesuailah sgt ke sana...letttts

Thursday, December 22, 2016

Day 3: Main Salji di Uludag


Pada yg berhasrat nak main salji kat Istanbul tu ada la tempatnya. cumanya kena deal sesiap samada dgn pengurus apartmen atau book sesiap tourguide untuk ke Uludag di Bursa. Pepagi seawal 8 pagi kita dah bertolak ke Bursa, kita mntk pengurus apartmen sediakan private tourguide..huhu so kena bayar cash dlm 800LR, so dapatlah murah sikit. dia tak terima kredit kad ye...huhu habisla duit cash menipis!

perjalanan ke Bursa jarak 160km macam tu dan tambah lagi km utk ke Uludag, perjalanan pagi tu hujan, so lambat sikit la sampai kat atas gunung uludag tuh. dekat 5jam jgk laaa tapi tak terasa pulak, pelik kan, kalo balik kg pun 5jam kemain lenguh sana sini. ni relax jer...

perjalanan ke bursa kena naik feriboat kat terminal feriboat namanya. ambik masa 40mins. sempat la panaskan badan, minum kopi dan brekfes roti cheese.


tapi sebelum sampai kat uludag, tourguide bawak kami sopim kat kedai nih! huhu terpaksala beli lagi turkish delight..tapi katanya kat sini jual yg ori punya, which is diperbuat daripada madu bukan gula so mahallah sikit.


then grab minyak wongi non alcohol 2botol.



tokey tgh tuang minyak wangi. si adlan pening bau wangi sampai mata centu?? ;p


bersama gadis turkey! nak jgk posim dgn dia...sebagai kenangan di bursa..huhu


haaa ni la nama kedai tu, femes kot kat bursa sebab tepi jalan besar jer.


bersama tourguide yg tak tahu speaking english, mcm ayam itik jgk la bercakap....adeh

so kita bergerak ke gunung uludag ambik masa lagi sejam.

pusing2 mcm naik genting, masa perjalan balik tu si adeeb muntah sebab pening gaknya...nasib pegi ok..


then sampai kat atas ni tgk semua kedai tutup! then tourguide pi tanya situ, rupanya stesen nak naik ke ski resort tu tutup...marilah berhuhu. musnahlah harapan lanqil nak main skii..mama takpe, dapat pegang salji dah ok, cuma budak2 tu la excited nak main kan!

takpela nakkk kita main baling2 salji sudah...lagipun salji tgh turun melebat. taktahan sejuk sebab tak pakai tebal, biasa2 jer.


adeeb tak paham kenapa sejuk sgt??? dia tak biasa so tak sporting taknak main pun!


then pegi lepak dulu kat stesen cablecar, nasib bukak, bolehla panaskan badan.


hehe tourguide suka nak posing dgn budak2 tu.


tu cablecar ke stesen bawah. boleh jgk la kalo nak naik tapi ambik masa sejam utk sampai ke stesen bwh.


kita minum dulu laaa, tgh pike nak ke taknak naik cablecar, lagipun dah pukul 3pm

then decide taknak naik ;( kita main salji kat luar stesen tu jerla...salji pun melebat, syok jgk...puas budak2 tu main tak ingat dah nak main skii...huhu


si adeeb keje nangis. 




main kat sini pun dah tak tahan sejuk. beku habis jari, lanqil masih seronok, tak sedar jari kebas.





anak eskimo ke ni. rugi deeb taknak main...

main salji setgh jam jer, then kita balik laaa, perut lapo nak makan kebap. then tourguide bawah dinner kat iskender kebap yg femes kat Bursa! 



haaaaaaaaa nila kebap yg femes tu! takde menu lain kot, so no choice terpaksa ambik yg ni walaupun ct taklalu kambing...hukhuk. besar portion dia, pening mkn kambing...


pemandangan yg cantik kat luar sana..jam pun dekat pkl 6ptg dah..dah nak gelap!


sekali lanqil terpaksa makan kambing, huhu nasibla nakkk


sejuknyaaaa berangin kat sini


main la seround kat sini!

then gerak balik istanbul pukul 6 lbh, perjalanan balik ni sekejap la pulak, pukul 9mlm dah sampai apartmen...ku sempat la lelap dalam van, yg lain masuk2 van dah tidoq! tak sedar sampai ;p

letih sehari berjalan, so esok kita santai2 jela...