Nuffnang Ads

Monday, September 15, 2014

Katil IKEA


bestnye time school holiday ni kan... jalan lengang, pi keje pun tenang hihi ok2 tu citer lain, yg nk citer sgt ni pasal perabot IKEA...

tips taknak bersesak belaga bahu montot kat IKEA senang jer, pi pukul 10mlm... boleh jalan lenggang kangkung sambil suro aqil posim kat perabot / part yg mama suka.

almaklumlah sekarang ni mood nk mengemas rumah, nak la cuci mata kat IKEA. yg sebenarnya nak beli box utk letak toys lanqil yg bersepah. asyik tak cukup jer, haritu dah beli tetiba nak kena beli lagi? pelik sgt, byk sungguh naa benda terpakai yg nk simpan. penuh rumah dgn box IKEA jer, berpuluh-puluh dah. rasanya semua pun suka beli box kat IKEA kan? haaa

tapi bila jalan2 dalam ni, ct suka tgk perabot. cantek jer, kena jer susunatur tu.. macam nak angkat letak dlm rumah sbb comel sgt kan... part hall ka part bilik tidoq ka dapoq ka semua menarik! perabot murah ka mahai ka janji pandai deco deco dah nampak mcm exclusive.

yg geram sgt tu, ct berkenan sgt kat katil besi budak nih. dah lama nampak, ada dua kaler black n white! tapi tula ni katil gegurl, kalo tak dah lama beli utk lanqil hihi teringin nak buat bilik english style utk budak2. almari dgn cabinet baju dah ada cuma katil jer mama tak beli yg elok sikit. adlan masih tidoq dalam baby toddler cot, badan pun nak sama panjang dgn cot tuh... kesian dia sampai terkeluar kaki bila tidoq. dah sampai masa mama kena tukaq katil dia.


eh eh apa qil buat tuh. sebenarnya dia cemolot kanggaroo tuh! hehe sbb kat rumah pun ada kanggaroo, noty qil nih.

mama cuci mata jer, boleh menggila bila dtg IKEA nih. semua berkenan!


 sofa comel nih pun mcm nak angkat bawak blk! lupa nak belek berapa harga dia.




 suka jer aqil duduk dlm kerusi teloq nih hihi




qil pun layankan jer, maklumlah dia kan assistant mama. boleh bertahan ikut mama window shopink, bila tak larat sgt jer dia berbunyi ajak balik. sori qil sini takde toys so agak bosan kan? ;p



so mama beli bebear ni jela eh utk qil?? beli 2 ekoq sbb mama tak boleh tgk benda2 somel mcm nih!


benda2 mcmni bermusim. mama cari bantal yg dulu tu pun dah takde kat IKEA, ingat nak ganti bantal adlan tuh dah masyam, malangnye dah tak keluar lagi... alah bantal kecik corak yg semua makpak beli kat anak tuh? yg kaler hitam corak2 tuh... aaaaaaaa ct tgk ramai jer beli utk anak memasing kan? bukak fb tunjuk pic anak sape tah tidoq kat bantal tu, pastu adlan ckp 'kenapa baby ni tido kat bantal abg???' haaaaaaaa kan dia pun ingat bantal dia haha

ok pencarian katil lanqil belom berakhe. hope jumpa yg sesuai... tapi taknak la katil bentuk car tuh... cepat bosan mcm tu... belajar dari pengalaman, beli perabot yg tahan lama sikit, taknak yg cepat jemu gitu... eh boleh ke camtu? ye sebab kadang kita beli ikut suka, tak sesuai dgn dinding la, kaler tak matching la, tu jadi cepat jemu... so kita beli yg selamat okess

Monday, September 8, 2014

Jovian Mandagie Store


sebenarnya mood nak membeli baju bajus ready made RTW ni baru nak mai... sebelum ni memang takdak mood langsung. sebab tu ct agak ketinggalan zaman, ni semua previous raya collection by JM.

lastweken ada pegi butik jovian di bangsar sana, plan nak beli jAbaya keluaran terbaru jovian yg baru launch jumaat lepas. bolehla buat pakai raya haji nanti...

malangnya, jAbaya tu kena preorder pulak. terbantut mood nak pakai jubah tawu? :( ct ni jenis malas nak preorder, kalau boleh nak terus grab, senang ada dalam dlm tangan dah tak payah nak tunggu2...



tapiii kan bila tgk raya collection yg lepas pun boleh tahan cantek jgk. walaupun agak ketinggalan, org dah pakai masa raya puasa haritu. aku baru nak beli kan? hihi

ct tak ambik tau pun pasal raya collection tu, byk jgk yg cecantek. tapi ikut nasib jgk la, ada yg dah habis size kecik. test punya test, size XS dah tak muat, now kena pakai size S...huhu

so grab la 2 pasang walaupun normal price. member cakap kalo beli kat zalora ada less?? yeke korang? ct kan tak ambik port so hilang punca sekejap.

so now dah settle baju raya haji, dah tak sempat nak tempah dah. kita pakai RTW jela ye.

Wednesday, September 3, 2014

Wordless ... Wed

sebenarnye dah takde idea nak up entry hihi. kang semua ingat ct dah berhijrah ke planet lain pulak kan, sunyi sepi tanpa khabar... ni pun sebbaik ada wordless wednesday, mmg wordless lah...;p

eh pe kena mengena, lanqil jadi bahan uji kaji lak kat entry ww nih... ada persamaan tak muka baru lahir lanqil dgn padanan slurpee dan icecream BR? hehe

act, masa preknen kat adlan dulu, iols suka sgt minum slurpee lepastu masa dekat aqil pulak suka mkn baskin robbins! dua2 mknn pun manis melecas kate org utaqa... tapi ada kena mengena ke permakanan dgn jantina baby? so sape suka mkn manis2 meaning dapat babyboi lah korang ye...huhu kbai (fakta ka auta?)

Tuesday, August 26, 2014

Pelanggan Setia ToysRus


budak2 ni patut kena ada share dgn toysRus, kalo ingat toys mesti ingat toysRus! 3 tmpt yg depa ingat, samada kat great eastern mall, klcc dan bangsar village!

being kids mesti dlm kepala tu asyik nak beli toys. tetambah budak laki ni mcm2 jenis toys depa nak kumpul. tak kata kat depa jgk la, kita dulu zaman kekanak tu kalo ada duit jer mesti nk beli toys kan tapi takla selalu dapat. lagipun zaman dulu bukan mcm skrg. tak kisah jgk nak beli toys, byk lagi aktiviti berfaedah boleh buat. budak skrg ni duduk melepak dlm rmh jer...anti-sosial jadinya.

hehe. uols boleh nmpk kegembiraan kat muka qil sebab hajat dah tercapai. maklumlah dia kan my shopping buddy, mama nk shopiing baju hampa kat mothercare tapi kat sebelah tu ada toysRus so apalagi lepas mama shopping, assistant pun mesti shopping lah? mata tu menjeling2 jer kat toysRus, tapi dgn mama, aqil sebenarnya tak berani paksa. mama selalu ckp, mama ada singgit jer takboleh beli toys nih mahal. hehe tu yg dia tak berani sgt nk memberontak.

tapi mama lak kesian, melenconglah kami kat toysRus cari transformers dia tu...

eh, minat bebudak ni cepat sgt kan berubah. ingat lagi dulu lanqil suka kumpul thomas n friends! berpuluh2 gerabak kot depa ada. lepastu kumpul ninja turtles pulak n latest nih minat nk membeli transformers! kadang2 depa teringat kat thomas pastu selongkar blk n pasang rail, so mainla sekejap. lepas ni taktau la hampa nk minat kat karton apa pulak...

semuanye pengaruh tgk utube. sebelum minat nk kumpul thomas, depa takde lagi nk mengumpul. beli toys secara random.

now alhamdulillah lanqil dah tak berapa kisah kalo beli toys kat kedai mamak atau pasar malam. tapi tula kualiti tu jgn ditanya, cepat jer lingkup rosak... tetambah dapat kat adlan, dia dahla jenis suka merekacipta, cabut, sambung tu semua keje dia! tapi yg mama nmpk, adlan tu kreatif orgnya...;))


muka dah manis sikit la bila jumpa apa yg dicari...kalo tak kerut 24 jam ;p bagus dia tlg shopping utk abg sekali... abg tu bukan taktau, kalo tak beli utk dia, satgi ayaq mata tu tetiba mengalir...pastu meraung! depa ni dah mcm kembar okes


owh ni pic setahun lalu. time minat kat thomas n friends!
 

Tuesday, August 19, 2014

Makanan Famous di Aloq Staq


hai bertemu lagi kita di entry makan makan! hari ni adek aqil nak share cerita restoran femes kat alor star tau... oleh sebab muka qil yg keluar dulu kat entry ni so qil lah kena cerita. muka mama takde ini kali

bila balik kg aloq staq, mama selalu bwk aqil pi jjcm kat restoran feberet mama, eh bukan mama sorang jer suka, kebykkan org kalo pi aloq staq mesti nak kena makan kat restoran nih... especially org utaqa bila blk kg mesti pekena kalo tak, menyesai baq hang

tiap kali blk kg, mama mesti nak tapau sate nih. namanya sate setia, dulu restoran dia bersekali dgn nasik ayam tat, now dah asing2 restoran depa. tgk gmbr dah boleh nmpk tahap kesedapan sate nih, betol tak? haha ni sate all time feberet mama qil. kat KL takdak, semua besaq gedabak tak sedap ;p susah nak cari sate jenis kecik2 mcm nih... tapi ni nmpk mcm besaq pulak sbb snap gmbq dekat2.

sesape hantu penggemar sate wajib singgah restoran sate setia ni kat mergong okesss



 kuah kacang dia pun sedap secukup rasa, rasa kacang dia tu manis2.


lagi satu, kalo mama lapaq nasik, dia mesti pi cari nasik lemak ayam goreng panas2 kat jalan telok wanjah sana. nampak simple tapi taktau feeling dia mcmana ka bila makan. dah mama tu penggemar ayam, tu dia suka sgt dgn ayam goreng mcm nih. nasik pulak lembut jer...

kedai ni sekali dgn mee abu yg femes kat aloq staq tu.........sape yg taktau mesti ingat ni restoran cina sebab sebenaqnya mee abu dgn restoran cina joint sekali mcm mana ka. tapi femes ja ramai org makan sini tanpa was was hehe


ada lagi, kalo part sup sup ni mama suka bwk aqil pi makan kat restoran mama kat SPU atau bangunan ukir lama. sejak dari zaman anak dara lagi mama selalu makan kat sini... restoran mama ni bukan mama punya  tau haha... jugak nmpk simple tapi sedap tak hengat baq hang mama kate... kuah bihun sup ni rasa ayam manis2. awat taktau taksama dgn bihun sup kat kedai lain... sesuatu jer??? heh

n ofcos mama akan ambik makanan berasaskan ayam sebab mama kan hantu ayam ;))

ni bihun sup mama punya taste, kalo org lain mama taktau pulak mama kata ;p


owh ni bukan makanan aloq staq maii, ni penang mariii nasik kandaq line clear pun mama suka pi makan kalo dan... tapi tang ni mama tak ambik ayam, mama lebih suka ambik udang besaq2 gajah lepastu letak gulai kari sikit. pekena 2 ekoq udang pun dah cukup kenyang. lauk lain mama dah tak pandang uols

aqil tgk jer mama makan, tapi aqil suka makan dgn ayah kihkih

sapa suka kepala ikan pun byk kat sini. nahhhh


last sekali , makanan plg sedap takdak kat aloq staq. mama suka makan ketupat pulut dgn rendang daging tok masak. hihi. yg ni kena suro tok tok yg masak lah... pasti sedap!! time raya saja ada, time lain kena buat sendiri ;p

pagi raya pekena 3 ketoi tupat pulut, kenyang tak buleh nak mangkit dah. tersadai atas sofa tok... ok yg tu mohong. tapi mama kata mmg kenyang sungguh tak payah makan benda lain dah pagi tuh...


ok setakat ni jela dulu, aqil tak larat dah. petang2 ni ngantuk pulak zzZZz ;p kawan2 mama jgn lupa kalo turun pekan loq staq tu, pi la cari makan kat restoran yg mama suggest nih oke...peace
 

Friday, August 15, 2014

Jamuan Raya Office~


raya belum habis, katanya sebulan... tapi tahun ni agak suram, byk openhouse dibatalkan ;) kawan2 pun tak ramai yg buat makanmakan raya. hehe takpayah kata kawan, tuan tanah ni pun dah bertahun tak buat ;p kesian pulak kat depa dok tanya...

untuk ofis, adalah menjadi acara tahunan. tahun ni macam awal pulak buat which is minggu ke 2...yee sebab nextweeks kan busy dgn urusan pengurusan jenazah mh17, 22hb ni diishytihar sebagai hari berkabung kan... alfatihah pada yg muslim.

berbalik pada citer makan2, tahun ni kite buat konsep gerai. setiap zon diberi senarai menu yg kena bawak. ada 4 gerai / zon yg menyediakan steamboat, laksa utaqa, rojak buah, satay,  lemang, rendang, mushroom soup dan bun serta salad malad. eh kita pun ada hire catering untuk sediakan nasik tomato.

konsep macam ni mmg happening sgt, masing2 berlawan nak hias gerai sebabnye ada pertandingan gerai tercantek... hadiahnya moto skuter. haha

takpela selain gerai, semua ahli gotongroyong sediakan menu. sedap2 belaka hasil air tangan sendiri kateko



aaaaaaaaaa ni gerai zon ct! menu tu nmpk simple tapi renyah gakla nak potong memotong bahan2 salad. sup cendawan lak 3org buat. hehe alhamdulillah ramai puji sedap. maklumlah resipi asli takguna sup dalam tin tu okess

kat bawah ni gerai satay. amboi depa lagi simple, order jer... tapi menu pertama ct makan adalah satay!




 pukul 12 org dah start datang. siap sedia ye nak melayan


deco deco tahun ni berkonsepkan awan biru sempena memperingati insiden mh17. boleh nmpk background awan kat situ.


owh lupa pulak kat gerai kambing golek nih. kawan2 cakap sedap tapi dah ct xmakan kambing, tgk jela. rasa mcm nak try, tapi takut risiko keluar balik jer...


 senyuman penuh keikhlasan dari ahli zon strategik



 KSU antara tetamu terawal sebabnye habis je meeting terus rombongan ahli mesyuarat tingkap sampai.


 eh tetiap tahun mesti nk posim dgn pak berahim. haha sebab dia rajin dok melayan sembang


 dgn ex-officer dan datin kak nik


 geng ex - ex dasarian yg sporting. sejak depa keluar, sunyi sepi ofis tanpa gurauan usik mengusik. yee depa ni lah suka nyakat org semua...


 saje posim dgn cc sebab baju kami sama kaler!



 dgn datuk syuk yg suka nyakat tapi baiknye suka tolong org


 datanglah gerai saya! sup cendawan strategik setia menunggu


 acara last tu gotong royong tapau menu yg tak habis. eh kenapa nasik tomato berlambak2 nih... rupenye org tak makan sgt nasik nasik nih.


lepas dah comot comot baju, muka  berminyak barula ada sesi bergmbr beramai2... tadi kan memasing busy serve tetamu...


 ahli zon strategik bersama SUB dan TSUB... awat bos dah tukaq baju raya...hihi


 bff sebab berkongsi nama yg sama ;p


 inila SUB kami, kebetulan feeling gurly pakai fink. tahun ni takde tetapan tema baju raya, pakai je baju raya yg masing2 rasa cantek vouge de vass bila sarung ;p


 gerai cupcake ni sebenarnya org dah nak kemas, barulah gigih sempat nak posim sini.


 kami di awan biru!

dan kat bawah ni gambar dasarian, tak byk pun dan tak cukup corum... kami warga dasarian mengucapkan ribuan terima kasih kerana sudi dtg ke majlis jamuan raya ni! ;)) jumpa lagi di tahun hadapan. lav