Nuffnang Ads

Tuesday, August 19, 2014

Makanan Famous di Aloq Staq


hai bertemu lagi kita di entry makan makan! hari ni adek aqil nak share cerita restoran femes kat alor star tau... oleh sebab muka qil yg keluar dulu kat entry ni so qil lah kena cerita. muka mama takde ini kali

bila balik kg aloq staq, mama selalu bwk aqil pi jjcm kat restoran feberet mama, eh bukan mama sorang jer suka, kebykkan org kalo pi aloq staq mesti nak kena makan kat restoran nih... especially org utaqa bila blk kg mesti pekena kalo tak, menyesai baq hang

tiap kali blk kg, mama mesti nak tapau sate nih. namanya sate setia, dulu restoran dia bersekali dgn nasik ayam tat, now dah asing2 restoran depa. tgk gmbr dah boleh nmpk tahap kesedapan sate nih, betol tak? haha ni sate all time feberet mama qil. kat KL takdak, semua besaq gedabak tak sedap ;p susah nak cari sate jenis kecik2 mcm nih... tapi ni nmpk mcm besaq pulak sbb snap gmbq dekat2.

sesape hantu penggemar sate wajib singgah restoran sate setia ni kat mergong okesss



 kuah kacang dia pun sedap secukup rasa, rasa kacang dia tu manis2.


lagi satu, kalo mama lapaq nasik, dia mesti pi cari nasik lemak ayam goreng panas2 kat jalan telok wanjah sana. nampak simple tapi taktau feeling dia mcmana ka bila makan. dah mama tu penggemar ayam, tu dia suka sgt dgn ayam goreng mcm nih. nasik pulak lembut jer...

kedai ni sekali dgn mee abu yg femes kat aloq staq tu.........sape yg taktau mesti ingat ni restoran cina sebab sebenaqnya mee abu dgn restoran cina joint sekali mcm mana ka. tapi femes ja ramai org makan sini tanpa was was hehe


ada lagi, kalo part sup sup ni mama suka bwk aqil pi makan kat restoran mama kat SPU atau bangunan ukir lama. sejak dari zaman anak dara lagi mama selalu makan kat sini... restoran mama ni bukan mama punya  tau haha... jugak nmpk simple tapi sedap tak hengat baq hang mama kate... kuah bihun sup ni rasa ayam manis2. awat taktau taksama dgn bihun sup kat kedai lain... sesuatu jer??? heh

n ofcos mama akan ambik makanan berasaskan ayam sebab mama kan hantu ayam ;))

ni bihun sup mama punya taste, kalo org lain mama taktau pulak mama kata ;p


owh ni bukan makanan aloq staq maii, ni penang mariii nasik kandaq line clear pun mama suka pi makan kalo dan... tapi tang ni mama tak ambik ayam, mama lebih suka ambik udang besaq2 gajah lepastu letak gulai kari sikit. pekena 2 ekoq udang pun dah cukup kenyang. lauk lain mama dah tak pandang uols

aqil tgk jer mama makan, tapi aqil suka makan dgn ayah kihkih

sapa suka kepala ikan pun byk kat sini. nahhhh


last sekali , makanan plg sedap takdak kat aloq staq. mama suka makan ketupat pulut dgn rendang daging tok masak. hihi. yg ni kena suro tok tok yg masak lah... pasti sedap!! time raya saja ada, time lain kena buat sendiri ;p

pagi raya pekena 3 ketoi tupat pulut, kenyang tak buleh nak mangkit dah. tersadai atas sofa tok... ok yg tu mohong. tapi mama kata mmg kenyang sungguh tak payah makan benda lain dah pagi tuh...


ok setakat ni jela dulu, aqil tak larat dah. petang2 ni ngantuk pulak zzZZz ;p kawan2 mama jgn lupa kalo turun pekan loq staq tu, pi la cari makan kat restoran yg mama suggest nih oke...peace
 

Friday, August 15, 2014

Jamuan Raya Office~


raya belum habis, katanya sebulan... tapi tahun ni agak suram, byk openhouse dibatalkan ;) kawan2 pun tak ramai yg buat makanmakan raya. hehe takpayah kata kawan, tuan tanah ni pun dah bertahun tak buat ;p kesian pulak kat depa dok tanya...

untuk ofis, adalah menjadi acara tahunan. tahun ni macam awal pulak buat which is minggu ke 2...yee sebab nextweeks kan busy dgn urusan pengurusan jenazah mh17, 22hb ni diishytihar sebagai hari berkabung kan... alfatihah pada yg muslim.

berbalik pada citer makan2, tahun ni kite buat konsep gerai. setiap zon diberi senarai menu yg kena bawak. ada 4 gerai / zon yg menyediakan steamboat, laksa utaqa, rojak buah, satay,  lemang, rendang, mushroom soup dan bun serta salad malad. eh kita pun ada hire catering untuk sediakan nasik tomato.

konsep macam ni mmg happening sgt, masing2 berlawan nak hias gerai sebabnye ada pertandingan gerai tercantek... hadiahnya moto skuter. haha

takpela selain gerai, semua ahli gotongroyong sediakan menu. sedap2 belaka hasil air tangan sendiri kateko



aaaaaaaaaa ni gerai zon ct! menu tu nmpk simple tapi renyah gakla nak potong memotong bahan2 salad. sup cendawan lak 3org buat. hehe alhamdulillah ramai puji sedap. maklumlah resipi asli takguna sup dalam tin tu okess

kat bawah ni gerai satay. amboi depa lagi simple, order jer... tapi menu pertama ct makan adalah satay!




 pukul 12 org dah start datang. siap sedia ye nak melayan


deco deco tahun ni berkonsepkan awan biru sempena memperingati insiden mh17. boleh nmpk background awan kat situ.


owh lupa pulak kat gerai kambing golek nih. kawan2 cakap sedap tapi dah ct xmakan kambing, tgk jela. rasa mcm nak try, tapi takut risiko keluar balik jer...


 senyuman penuh keikhlasan dari ahli zon strategik



 KSU antara tetamu terawal sebabnye habis je meeting terus rombongan ahli mesyuarat tingkap sampai.


 eh tetiap tahun mesti nk posim dgn pak berahim. haha sebab dia rajin dok melayan sembang


 dgn ex-officer dan datin kak nik


 geng ex - ex dasarian yg sporting. sejak depa keluar, sunyi sepi ofis tanpa gurauan usik mengusik. yee depa ni lah suka nyakat org semua...


 saje posim dgn cc sebab baju kami sama kaler!



 dgn datuk syuk yg suka nyakat tapi baiknye suka tolong org


 datanglah gerai saya! sup cendawan strategik setia menunggu


 acara last tu gotong royong tapau menu yg tak habis. eh kenapa nasik tomato berlambak2 nih... rupenye org tak makan sgt nasik nasik nih.


lepas dah comot comot baju, muka  berminyak barula ada sesi bergmbr beramai2... tadi kan memasing busy serve tetamu...


 ahli zon strategik bersama SUB dan TSUB... awat bos dah tukaq baju raya...hihi


 bff sebab berkongsi nama yg sama ;p


 inila SUB kami, kebetulan feeling gurly pakai fink. tahun ni takde tetapan tema baju raya, pakai je baju raya yg masing2 rasa cantek vouge de vass bila sarung ;p


 gerai cupcake ni sebenarnya org dah nak kemas, barulah gigih sempat nak posim sini.


 kami di awan biru!

dan kat bawah ni gambar dasarian, tak byk pun dan tak cukup corum... kami warga dasarian mengucapkan ribuan terima kasih kerana sudi dtg ke majlis jamuan raya ni! ;)) jumpa lagi di tahun hadapan. lav

Friday, August 8, 2014

Tradisi Kunjung Mengunjung di Hari Raya


ye mmg raya first dgn second tu dok memerap jer kat rumah, tunggu tetamu dtg...hihi tapi raya ke 3 dapat pulak jemputan openhouse so apalagi kan, moh ler kita rerajin sikit keluar dari sarang...

3 rumah shj utk raya ke 3... sesuai sgt angka 3 tuh. keluar rumah pun pukul 3 ptg... suratan atau kebetulan? ;p

eh penat jgk makan kat 3 bijik rumah. memula ke rumah toksu walaupun makan sekut raya jer dgn air sirap sejuk tradisi rumah toksu. mmg tiap tahun pi rumah toksu mesti ada air sirap! sedap oh

kalini bukan bwk lanqil jer tapi bwk si zara bambam dgn abg dia. so total ada 4 bijik budak kenits. heee perangai toksah cakap la budak takcukup umoq ni lagu mana kan... kena sentiasa pantau, kang tak pasal gelas pecah air tumpah, biskut berterabur etc yg berkenaan. jadi makpak ni kena la alert sikit kalo pi rumah org tu, sensitif la sikit kan, tuan rumah takkan nak tego anak kita. so kita la kena tego sblm kejadian tak diingini terjadi...

alhamdulillah takde insiden di hari tersebut... walaupun susah nak handle bebudak nie ;))


 makpak tgh rancak bersembang jgn dilupa tgk aktvt bebdk nie... semua bekas kuih nak dibukaknye.


sebbaik depa mau dok diam tgk henfon. tu pun lepas dah siap membuas...

haaa tgk ada sorang lagi budak cuba nak bukak bekas sekut... yg si zara tu dok berkepit jer dgn atok, tapi ok lagi la tak membuas...


budak muka masam 24 jam...



best la rumah toksu ni, byk pasu pokok bunga. apa nama pokok bunga berjuntai tu, mcm berkenan pulak tapi jenis malas nak siram pokok ni takyah la berangan nak bela pokok... tak sampai berapa ari jer kang...huhu

lepas pi rumah toksu, kita terjah openhouse paklong pulak. rumah pun dekat dekat sebab paklong tu anak toksu.

bebudak tu kemain seronok depa jumpa taman, mau seround dulu naik buaian, main gelongsor bagai...




si zara fefeeling buai laju2 aku nak kawen dgn anak raja katenye...

dah dah ler jom makan nasik ayam kat rumah paklong... time raya cenggini cari nasik jer. sebbaik ada nasik ayam, nikmatnye... kuih raya dah tak pandang...




 takdapat bergambar dgn tuan rumah, so bergmbr dgn maklang adek paklong...syok layan maklang sebab dia rajin bersembang.


 si zara pulak syok melayan atok, main suap2 maruku kat mulut tok...


last sekali baru terjah rumah bff nissa...hehe sori lambat sikit sampai. sebbaik nisa tak tutup pintu sbb nak dekat maghrib dah smpi...tapi 3-3 rumah ni ikut jalan yg sama jer...kat jitra dan padang sera

thanks nisa jamu makan lontong, susah nak jumpa lontong kat utara sbb lontong kan mknn org selatan...dap! hihi

so dah maghrib tu siap2 nak balik, otw balik singgah gerai jual buahan... musim cempedak, buah setoi dgn buah jentik2...sedap sungguh cempedak kedah nih, isi dia lembut tak liat. kalo tak kan jenis liat susah nak telan?? boleh lekat kat tekak oo... tapi yg ni tak...beli sebijik jer tapi sedap pulak...haih ;p