Nuffnang Ads

Monday, December 22, 2014

Day 1: Perth City

 bersambung...

seperti yg dikatakan pada entry sblm ni, preparation nak pi perth aussie ni lebih kurang mcm nk blk kg raya... walaupun last minute punya preparation. gunkan kemudahan internet yg ada, klik klik booking tiket kapai (nak morah sila ke airasia) kira murah sikit dari MAS, n then book apartmen di agoda.com, then book car rental, itu jer... semudah 1 2 3! tapi sebelum tu pening jgk la dok survey harga mana plg morah kannn haha

nak ke perth ni naik airasia X...pergi jer morah, blk mahai jgk...sokay janji morah dari yg lain...ni baru second time naik AA ;p pening nak pilih makan la seat la,,, pelbagai maknena...so kena tahan sabo sikit

booking apartmen lak jenuh survey kat booking.com n agoda.com pilih2 website mana yg menawarkan harga plg morah...dah last minute ni takdela morah mana...pasqah jer

car rental pulak lepas selesai bayar tiket kapai, boleh pilih kat website AA nak rent kete jenis apa sesuai dgn bilangan penumpang...so kita pilih lancer ;))

lagi 1 jgn lupa call airport limo okesss

flight pukul 850pagi, so pukul 5 pagi dah kena bergerak khas dari rumah! atleast ada 3jam sebelum departure...lagipun kita tak pernah lagi sampai KLIA2, taktau kena tawaf ka jalan berapa km...so better awal...


 dah selamat checkin, bolehla pi solat suboh dan brekfes! kita mkn popeyes! byk restoran segera kat sini...


sebbaik budak2 ni takbuat perangai sgt pepagi buta nih...excited nak naik belon katanyaaaa

alhamdulillah semuanya berjalan lancar, pada yg preknen tu sila bawak surat pengesahan doktor okes ;)



 matahari dah keluar...lanqil taksabar dah tu....


amboiii kemain depa! memula berebut aqil nak dok tepi tingkap...lastly akur dgn abg...lepastu turn aqil pulak laaa..tapi kan mama pun teringin nak dok tepi tingkap! ahaha sokay mama pasqah

taktau nak pilih menu apa...nasik lemak, satay, sosej n lagi 1 tak ingat agaknya kids meal...fyi nasik lemak jer sedap kih3


nasib la seat tak penuh...aqil boleh duduk dgn ayah, mama dgn adlan...tapi awasss walaupun hot seat kosong tapi takboleh dok sewenang wenangnya! tak pepasal FA tegur ;p nak dok kena bayar lorrr upgrade seat katanyaaa...naik AA ni kena la sediakan duhet, semuanya berbayo...

rasa mcm naik bus pulak cumanya atas awan. boleh angkat kaki letak seat depan! ish ish sukati jer makcik2 tu angkat kaki haha si aqil pun sesuka ati lompat sana sini, buat mcm rumah sendiri...FA pun bukan nak tinjau2 sgt...



sejam lagi nak sampai perth! beginilah pemandangan bumi aussie! 5jam setgh jer, rasa mcm blk kg...sebbaik taksakit pinggang! bantal pulak nanhado! patutla tgk org pakat bawak bantal...rupanya AA takde sediakan bantal ahahaha



owh dah nak landing, adlan sakit telingaaa

andddd dah sampai pun...perth international airport terminal!



org kata susah nak masuk aussie! mcm2 depa check, but alhamdulillah turn kitorg mudah...dekat imigresen jer Q pnjg..lepastu kena check makanan dlm bagpack pun sapsapsui ja depa tak straight sgt then lepas...n dekat pintu keluar yg ada anjing tu pun takperlu jumpa anjing tu hehee risau jgk kot kot kena cium dek anjing...

sebbaik la perth airport ni kecik jer..KLIA2 lagi besaq. lepas keluar pintu tu terus jumpa kaunter car rental yg kita book haritu dgn company redspot. 15-20minit jgk la urusan situ



 then boleh pi ambik kete 'lancer' tuh...


lancer dah bertukar rupa kah?? haha ekceli lancer dah tak wujud, so depa ganti dgn nissan pulsar. harga sama...sebbaik kete baruuu

tgk tu aqil tgh excited, dia tanya ni kete kita ka???

dekat perth ni better sewa kete! sebab pemanduan sama mcm kat mesia...cumanya kena waze lah, semudah abc


 jgn lupa pakai seatbelt! penumpang diwajibkan...


cuaca sama mcm mesia 26degrees cumanya berangin sejuk sikit

 lets gooo!! dari aport ke apartmen dalam 11km jer


and sampai verandah apartmen! bersih sgt area ni, apartmen pun baru! puas ati...tak perlu bawak apa pun uols complete segalanya! even rice cooker pun ada...


best sebab mengadap perth city! bangunan tinggi boleh kira dgn jari dekat perth...tak sabar nak sight seeing!!! lepas solat kita keluar pukul 6 lebih pusing2 bandar dan sempat singgah kings park ;))


to be continued....
 

Thursday, December 18, 2014

Short Vaccay!


teaser baruuuu nanti if ada permintaan baru ct buat travelog hahaha ada tak yg nak pi perth perlukan bantuan? eh macamla pakar sgt? tapi bolehla if nak share pengalaman tu...

very last minute preparation uols. dalam masa seminggu settle segala... takdela susah sgt sebab aussie jer kot, mcm balik kg punya preparation hehe nanti eh ct story mory

sebelum tu ct sempat jgk review tentang perth attractions. dah nama bawak bebudak ni haruslah pegi caversham wildlife park, n then tambah lagi 1 penguins island...lepastu tempat wajib singgah utk jjcm iaitu fremantle, kings park, harbour town, murray streets etc

kecik jer perth city ni, pusing2 kot tu jgk... cumanya memula tu pening jgk...


 wajib bawak bebudak pi tgk kangaroo, koala, wombat kat caversham wildlife park!



 best pekena fish n chips kat fremantle boat harbour! sedap n mahal gila hihi


 permandangan perth city! sunny day tapi sebab berangin soooo jadi sejuk, jgn lupa bawak jacket!


penguins island ni terletak di rockingham...drive about 45mins from perth city n then naik ferry ke penguins island... weols bukan sengaja pakai jacket, nmpk mcm panas tapi angin sojuk! kuat betol angin kat sini boleh terbang kalo tak cukup berat ;p

okesss nanti ceciter lagi! stay tuned ;)

Tuesday, December 9, 2014

30weeks already


cepat sgt masa, checkup yg lepas pun dok teringat lagi, harini datang pulak checkup untuk 30weeks! omg lebih kurang 2 bulan lagi nak bersalin, seram sejuk pulak bila teringat sakit contraction hehe takpe think positive! kan tiap anak tak sama cara bersalin, cepat lambat, susah mudah, normal caeser hihi setgh org suka potong pewot, tak sakit ker uolsss seram mak

today checkup, dapat no 12! sempat la kuar shopink jap, pantang ada masa kan! sebbaik dekat jer shopink mall tu, berjalan jer slow2 sampai jgk...

balik2 dari shopink, nurse tanya awak pegi mana? saya cari takde?

hehe pi shopink la nurse...sori nombor pun dah lama terlepas. sebbaik la nurse baik hati tak marah ataupun jeling ;)) eh selalu2 tu lambat jer nak smpi turn! harini cepat pulak, ct rasa doc nak cepat. checkup tadi pun doc macam tergesa2, lapo katanya...maklumlah dah pukul 1230noon!

tapi sempat jer tanya mcm2 soklan kat doc! ada soklan yg doc tak dpt  nak jawap? apakah? rasanya doc malas jawap la tu...;p sokay, doc pun maknusia biasa, mood naik turun...

alhamdulillah semuanya ok. kedudukan baby yg dulunya songsang memanjang, now dah normal. berat pun dah 1.4kg, baby naik berat tapi mama pulak berat maintain! best bukan? hihi

cumanya doc mintak kurangkan mknn manis sbb air ketuban terlebih byk pulak...fyi, air tuban terlebih ni sebab ibu suka mkn mknn manis! susah kan? air kurang pun susah jgk...agaknya suka minum manis, tea ais, milo ais sentiasa...hbs tu nak minum air O jela eh? susah pulak tak pekena air manis nih, mulut rasa payau jer preknen kalini...

overall everything ok, blood pressure ok, hb ok, glukos ok...alhamdulillah so next checkup lagi 3 minggu ;) dupdapdupdap dah nak dekatttt!

Friday, December 5, 2014

Femes Cendol in Town

taktau femes berapa bintang, tapi femes la kot jenama wahab's cendol nih....walaupun dekat sgt dgn rumah tapi baruuuuu 2x makan hehe

ct ni bukannya penggemar cendol tapi suka jer mkn ais kacang... dekat wahab's cendol ni boleh pilih nak letak bahan apa. paling simple cendol yg sebelah kiri tuh...harga rm3.80 tak silap dan yg paling complete segala maknena adalah cendol belah kanan...cendol pulut tapai ubi kacang merah sagu jagung etc! rm6+ jor

so ikut selera memasing nak letak apa...


semangkuk cendol complete segala maknena ni tak habis pun makan sensorang, so dilarang tamak okess. share 3 org pun cukup ;))



tgk ni weols share 2 mangkuk cendol makan sampai 4 org heheee

selain tu ada lagi masakan lain, keteow goreng, mee goreng, mee kuah etc! kakma order keteow goreng, boleh tahan la, sedap 3 bintang nora kasi! ;)


wahab's cendol sri rampai

Wednesday, December 3, 2014

1st time ke Empire Damansara


biasa org yg dok dekat akan jadi org last pegi kan? betol tak? betol ke bohong?? aaaaaaaa dapat tau tempat payung2 nih dah lama pun, tapi baru last weken terjah! huhu tu pun sebab org langkawi ajak... kalo tak, entah bila nak sampai...

tempat2 mcm ni kena pegi buat rombongan baru meriah! tak gitew

so last weken bawak 'org langkawi' jenjalan dekat empire damansara dan the curve. tunaikan hajat beliau ;p

ct bukan bawak adek adek taw... ni bwk kakak sefamily buat lawatan sambil belajar mengenal payung ;p


eh dalam google ada 3 kaler payung, ni dah tinggal 2 kaler! agaknya management dah tukar payung2 tuh... ada yg dah nak jatuh pun...

sebbaik org tak meramai, boleh posim sesuka hati. yela dah tmpt pun tak berapa happening, ada restoran pun yg tak pernah dgr nama. cuma yg femes sikit ada restoran boat noodle! kecik sgt restoran tu sampai nak mkn kena ambik no...

act, mknn apa kat boat noodle tu?? ramai jer org kata sedap?



fefeeling kat paghis!



lihatlah donia! nmpk payung kaler pink jer pun...



sedap posim cenggini jela... sesuai utk yg nak buat photoshoot


lagi dua org tak masuk gambar! takde apa yg menarik melainkan payung nih...pewot dah lapo, yukk ke curve pulaks
 

Monday, November 24, 2014

Genius Aulad Convocation


last weken berlangsungnya acara tahunan iaitu Genius Aulad Little Ihtifal atau bahasa pasar dia convo! alhamdulillah adlan dan aqil terlibat, adlan ambik sijil dan aqil just masuk persembahan 'semut hitam' 

tahniah adlan berjaya menghabiskan 2 tahun di Genius Aulad, so tahun depan masuk sekolah rendah.


cer cari which 1 is adlan?? hihi tersepit di antara bunga bunga...mama tgk gambar kelas adlan, ternyata adlan budak paling ketot kecik dalam kelas! mcmana boleh camtu?? kawan2 kemain semangat, adlan jer kemetot mcm budak 4 thn gayanye.


 tahniah adlan, mama proud of u! hihi sebenaqnya mama tak sangka adlan dah besaq pnjg


lepas acara ambik sijil tu, turns aqil n the geng buat persembahan! aduhaiii qil, mama faham sgt la perangai qil mcmana... qil takde mood kah nak buat persembahan semut hitam tu?? kawan lain berjoget sakan but qil stone jer hihi dah la dapat no 1

n then persembahan dari adlan n the geng pulak... sama jgk persembahan tentang semut.... apakah? semua pun nak cerita pasal semut...



ada 4 persembahan dan acara pun tamat. alhamdulillah everything goes well. boleh fetch anak memasing kat stage ;)) mama perati jer qil tuh kat kanan sekali tuh...


 dah keluar dewan barula boleh posim kat sini. qil tu dah serupa muallaf mama tgk hihi


ok dah boleh cuti dgn tenang... acara yg ditunggu2 qil! c u next year!!