Nuffnang Ads

Sunday, May 24, 2015

sangkaya


apa itu sangkaya?? pada yg tau tu.. tau lah ye...memula ingat restoran, rupanya 'restoran' jual aiskrim kelapa! rasanya baru tahun ni jadi viral...ramai dok upload kat ig. tapi tu la kena try dulu baru tahu tahap kesedapannya!

maklumlah iols tak pernah try klebang coconut shake...so taktau sedap macamana ka?


cuba sekali pasti nak lagi! memang sedap lemak berkrim aiskrim kelapa nih! aiskrim ni unik sebab letak dalam kelapa muda, so boleh makan dgn isi kelapa sekali. boleh tetambah kacang, cornflakes etc. harganya rm10.50...bolehla tak semahal tutti or baskin...hiks


kita pergi dekat ampang point jer yg dekat dgn rumah...konsep kedai dekat sini, takeaway sebab takde provide tempat duduk ;p...tak dapek la nak bwk balik kang cair dah tak sedap! so makan jer berdiri kat situ, tumpang sandar kat kedai org...

sape dah try kita geng! hehe

Thursday, May 21, 2015

Naelofar


alkisah lepas habis pantang, mcm2 benda nak buat...hiks. tetiba terpike nak cari scarf....alang2 pegi area  bangsar sana bolehla singgah butik naelofar kejap ;)

1st time pegi, nak cari tudung chic n basic. tapi time tu stock tak byk ;( so tak jadi beli, ambik babes n basic!

harga reasonable lah kan...mampu milik gitew


cantek butik lopa nih...simple n nice.. ada tempat nak posim posim ;)

yg ni second time pegi dgn kakak...yg 1st time pegi tu, nasib baik sebab lofa ada kat butik, so boleh bergmbr sama! kebetulan pulak kan

yg 2nd time pegi, mama kartini jer ada...hiks



eh tak aci lopa pakai heels, tidak sama tinggi jer ;p diorg anak beranak friendly sgt *thumb up

Wednesday, May 20, 2015

adeeb dah 3 bulan!

kali ni mmg betul2 lama tak hapdet! hehe

nak hapdet guna henfon pun susah bebeno sebab tak boleh upload picca. stress mak, dahla masa sgt2 terhad skrg! maklumlah ada budak kecik ni, tido pun sekejap sgt...mak kena curi-curi masa buat keje rumah ;)

eh, laptop dah 'elok' ni bolehlah update velog yg dah kelabu hasap bersawang labah2...semua ni virus punya pasal...ni baru sempat gi 'buang' virus takguna tuh grrrr

ni baru la dapat share picca budak masyam si adeeb shamel! byk sgt pics dia dalam hp mama...pics abg-abgnya dah tak berapa nk ada, mama sibuk snap muka adeeb jer...

semalam dah masuk 3 bulan, sekejap kan?


ni masa baru umo 1 hari! siap2 nak keluar hospital...

and kat bawah ni umo 2 bln lebih..hiks rambut tu lambat nau nak panjang...tapi botax pun cute jgk




 now dah pandai membebel, ayaq liuq meleleh2


ni mama geram sebab dia takmau tido! apa yang best berjaga eh?


ni pulak gambar semalam which is umo 3 bulan...dah pandai nak hisap jari tuh tapi mcm malu2 ;p

belum pegi inject utk 3bln, so mama taktau berapa berat budak masyam nih...masa 2bln haritu baru 4.8kg...ya kecik molek mcm abg2nya jgk...

Monday, March 9, 2015

Dah Selamat Bersalin!

















Salam alls...mcm dah lama tak update, sebulan dah pun! Hehe...tak pernah lagi la blog bersawang smpi sebulan! Ni gara2 laptop buat hal tak dpt nak update...lagipun dah sebulan cuti tak keje...ok ni update guna henfon jela, try n error.


Dan sebenarnya....ct dah bersalin dkt 3 minggu! Heee kejap jer kan korang rasa tapi yg tgh berpantang ni hazab tunggu bila nak habis pantang okesss! Now baby dh berumur 18 hari...

Yerp...baby boy lagi!! Dah cukup dah geng boboiboy ;p memang keturunan byk lelaki, apo nk buek...ct sendiri ada 5 org abg! Huhu sokay...nama baby pulak last minute cari, mama is fening taktau nk letak apa, yg dah cari selama ni tak jadi letak...last minit baru dpt idea, so nama dia wan adeeb shamel, just call baby dibndib ;p eh takde kena mengena dgn dip n dip even ct suka mkn situ...;)

Malas nak citer pengalaman bersalin mcm dedulu, yg penting bersalin malam jumaat lebih kurang sama dgn si abgnya dedua bersalin hari jumaat...hasrat nak bersalin hari jumaat dimakbulkan alhamdulillah... Dah tu bersalin time org sibuk nak beraya! 19hb Feb which mean CNY! Haha sunyi sepi jer hospital uols...

Check in pagi, malam baru bersalin sebab contraction tak kuat, doc suggest drib sajer! Memula pecahkan ketuban n drib, tak lama lepastu contraction dah kuat...tak sempat nk bernafas pun... Dlm pukul 520pm kena masuk air, time tu dah dilated 5cm n 2 jam sakit nak ke 10cm...lepas maghrib baru boleh push push n pushhh! Sakit bersalin ni sama je kot cumanya sakitnya tuh dimana adalah taksama... Kalini takde sakit pinggang langsung...dah 5thn dah lupa mcmane sakit bersalin tuh... Tak ambik epidural, cuma sedut gas...sampai lalok lalok pening ;p bertabah jela...

Walaupun kesengalan tu tak menahan, byk kali jgk kena push barulah baby keluar dgn jayanya! Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan selamat... Tepat jam 8.08mlm, baby seberat 2.95kg selamat dilahirkan, im so happy, azab dah lepas uols hihi!!

Ct dgn baby sihat so keesokkannya dah boleh discharge...malas nk menginap lelama kat hospital walaupun ambik pakej yg 3h2m, bayaran adalah sama.

Sekian saje lah entry kalini...jumpa lagi di lain entry eh...ye kena tunggu baby tido lama, baru boleh hapdate! 24jam dah tk cukup skrg nih...


Thursday, February 5, 2015

Red Lobster Malaysia




calling for all lobster lovers! uols boleh try makan dekat restoran baru nih...iaitu Red Lobster Malaysia! new flagship in Msia katanya...........entahlah ct sebenaqnya bukan tau sangat pasal restoran2 seafood nih...even manhattan fish market pun baru sekali dua pegi! hiks

ni gara2 mkn lobster kat Perth terus jatuh cinta....rasa nak try lagi lobster, kebetulan ternampak banner Red Lobster kat intermark. so apalagi terus mengidam ;)

katanya restoran ni dari US, now opening kat Intermark dgn Quill City Mall...

not bad la kot, kita ambik lunch treat lebih jimat, ada promo semurah rm24.90! tapi bukan menu lobster lah ye...utk lobster tu rm99.90 jgk...ada sikit shrimps n apa benda tu...eh lupa pulaks. sblm tu appetizer biasalah soup n cheese bun...

so uols penggemar seafood n lobster especially, silalah try!!

Monday, February 2, 2015

Kisah Iphone5 to 6


benda dah lama baqu nak citer...

alkisah... susahnya nak dapat iphone6 nih ye....1st time beli sendiri tu yg taktau cara hiks. 

rupanya dah 2thn tak beli henfon baqu...last masa iphone5 which mean Jan 2013...ct selalunya beli iphone masa bulan Jan. biar org reda sikit, barulah hegeh cari...tapi dah 2 bulan ip6 masuk kat msia pun still mcm goreng pisang panaz!!

tanya la kawan kat mane ada stock ip6 nih takmo ip6plus? katanye pi cari kat maxis centre. maka pi la maxis centre klcc, time tu stock belum masuk, depa siap kasi date utk stock baru akan masuk...sokay

hari kejadian tu, gegas pi kata stock dah masuk kan? p p....habis licin pulop! 'maap puan, ip6 dah habis...' huuu katanya org start Q sejak 8pagi, kita lunchtime baru nak hegeh kan...mmg habis la, stock pun tak byk....huu mana laa kita nak taw betapa berebutnya org nak beli...

so keluar dgn hati yang pasqah...

tapi still tak give-up, knowing me hehe pi machine pulak...owh terang2 depa letak board kat atas tuh!! haha senang kan takpayah byk tanya!

sokay...hati masih memberontak nak kan ip6...mana lagi boleh dapatttt!!? akan ku cari sampai lubang cacing ;p

n taddaaaa kita try tanya kat celcom cube pulak!

n yezzzzz ada, nak beli pun kena bisik2 'ada stock ip6 gold 128gb tak???' heh. mcm nak beli hapaa berbisik2 n yez depa check stock ada! tapiiiii utk ambik plan punya takde la yg 128gb tuh...kena beli seketul harga henfon which mean mahai lah dari harga hp with plan...

takpe i dont care mahai pun mahai lah, siap pasang casing sesiap.. hiks mmg kena beli skali casing ponggg, bertmbh2 lah harganyee

nahhh setel 1 bab sblm bersalin ;)) kalo tak...tak boleh tido woo...ok tipu


Sunday, February 1, 2015

hospital bag checklist




hello february!! lama iols menyepi...bukan taknak update blog tapiiii biasa la ofis punya komp* tu sewel sikit....nyampahs

nak update kat rumah tu masa very2 limited lah kannn

tetambah ni dah sarattt preknen 37weeks already! aka tunggu masa nak meletop

ni nak citer pasal hospital bag checklist...hurmmm tak ready lagi uolsss malas ya amat, minggu ni baru gagah packing, dah ready 70% gitew

keperluan baby n mamas dah complete sebenarnya tapi mood nak memacking tu alahai kalau boleh nak suro org buatkan ;p

ni kalau tetiba sakit, taktaula.... barulah gelabah sumbat apa yg patut...

berdasarkan pengalaman bersalin kat swasta sebelum ni, keperluan newborn baby takdela kena bawak dari a to z...sebab masa nak checkout jer nurse akan mintak baju mitten booties segala... sepanjang dok kat spitel tu segalanya hospital uruskan, kecuali mama, kenala bwk kelengkapan a to z ;)

now checkup perut tu every week, lastweek checkup which mean 37wx, berat baby baru 2.37kg...yezzzz dikategorikan sebagai kecik...apa tak cukup vitamin kah? hiks takpela janji baby aktif tendang sana sini...

agaknya kalini pun overdue tak? nak ikot jejak langkah abg2nya keluar 41weeks ;)) kita tunggu jelaaa