Nuffnang Ads

Tuesday, November 21, 2017

Fencing Tournament


alkisah ... si aqil ni masuk fencing. antara kelab yg wajib pelajar masuk utk aktiviti ko-ko .. puas mama tanya nak masuk kelab apa, lastly aqil setuju masuk kelab fencing.... huhu. knowing aqil, maybe dia sesuai kelab nih ;p si adlan lak cenderung masuk kelab robotik sebab dia suka rekacipta!

aqil takde kwn join kelab nih, maka jadi kera sumbang lah dia. memang tak ramai pun, maybe budak2 tak minat. lagipun yuran pun mahai, belum beli peralatannya lagi. takpe, atleast aqil lebih konfiden bila masuk kelab nih.


sabtu lepas ada fencing tournament di sekolah! coach galakkan semua masuk utk tingkatkan lagi keyakinan diorg... aqil join under 8yrs. aqil takdelah terer lagi sebab baru year 1 kan.


si adlan dgn adeeb pun tak sabaq nak tgk. mama lak mcm tak percaya jer aqil masuk kelab mcm nih...huhu. untung2 nanti boleh masuk olimpik... ahahah


takpe do ur best ye!! katanya pedang dgn mask tu berat.



byk pusingan jgk laaa smpi aqil dah tak terdaya ...cian dia



well done aqil ! cuba lagi next year, tahun ni warm up dulu ;) 

Friday, October 27, 2017

Home Makeover by Laureahomefurnishing!


assalam n haiiiii uoooolllls. so now memang sebulan sekali lah nampaknya iols muncul. korang pun mesti dah jarang2 berblog kan. ni kalo jumpa blog iols mesti tgh google nak buat home makeover or nak hire laurea home furnishing kan! 

ok... sebenarnya seminggu sebelum raya haritu dah siap makeover nih.... macamana iols boleh jumpa ID laureahomefurnishing nih? sebenarnya dah lama, agak bertahun jgk la so tahun ni barula belek intagram depa! makin hari makin tak tertahan tgk ID diorg yg ala2 english home country. sebenarnya nak tempah perabot pun boleh, sofa, dining table n curtain. deco items pun byk di laurea dgn harga yg berpatutan! eh eh, bukan nk promote mcmana ka tapi bila iols survey2 mmg di laurea agak murah la deco items such as mirror or vase.

so iols decide nak hire laurea buat hall rmh... sofa brown yg lama pun dah let go, tinggal rak tv jer xde org nak beli..huhu sadis! sebenarnya meja makan pun iols nak letgo tapi belum jumpa serius buyer lah...

ok makeover ni aku decide nak color turqoise atau biru2 sikit... so iols bagi la idea nak mcmana kan n pilih fabrik curtain n sofa. carpet pun diorg bagi pilih bersesuaian dgn bajet kita. makin besar bajet makin nmpk luxury lah rmh uols. iols ni bajet sederhana jela...


so rail utk curtain tu iols naikkan lagi so bila pasang langsir nanti nampakla rmh tu luas sikit. ternyata rmh nmpk bsr kan!! dulu ada ekon atas langsir tu tapi terpaksala bukak pasang di area lain. tapi sampai skrg tak pasang2! hahaaaa. makanya berpanas la iols masa musim panaih nih!

kita customize sofa 3 plus 1,1. pastu rak tv pun tempah jgk. tak suka yg bsr2, so cinonet jela rak tv iols tuuu.


owh lupa, sebelum tu laurea dtg pasang wallpaper dulu. iols pilih wallpaper bentuk wainscoting nih, so xpayah psg wainscoting betol lagi kan!! bijak tak iols? n jimat cost ofcozzz

cantek ke idok carpet tuuu...hihi. mmg dah lama iols nak corak mcm tuh! cumanya kusi tu hat lama lah, laurea just tukar bantal tu jer supaya matching dgn tema.


tampak ekslusif kan! hihi. tak perlu rmh banglo utk nmpk ekslusif kan ;p


candlelight tu dah berkurun, bila laaaa nak tukar kan! ;p


satu marble side table dan satu lampu meja sudah memadai dgn ruang tamu iols... eh x, sebenarnya laurea tukarkan side table tu dgn carpet supaya bajet tak bertmbh. lainla kalo nk tmbh lagi bajet beli lagi 1 side table n lampu tuuuu


harga pun tak buang lagi uolssss haha tapi skrg dh hilang dah. tah sape yg cabutkan! mesti si adeeb.


haaaa carpet ni la laurea tukarkan dgn carpet lama yg tak kena tema! takpela janji kena. pastu letak orkid kat situ.


orkid ni memang menaikkan seri rmh tau! lagi2 yg warna putih!


owh cermin beso ni pun kita tempah dgn laurea. tapi siap lepas raya lah... harga ikut beso mana uols nak. cermin mcmni pun menaikkan seri rmh tauuu n rmh nmpk luas.


dkt rak tv pulak laurea letak bunga beso dgn frame gmbr jer. simple but nice kan! then ada frame beso kat dinding. tv tu pun tak berganti...hihik biarkan...pinau mata bibik tgk tv rosak ;p


deko atas coffee table! sebenarnya iols tak berkenan coffee table n carpet ni kecik sgt. so iols pun mintak laurea ganti. so iols pegi laurea di putra height survey yg mana sesuai, maka tukarlah marble coffee table yg berat 10 tan tuh! haha. yela kang adeeb panjat takdela runtuh ke tertonggeng ke kan... nak deko rmh pun kena tgk rmh tu ada bdk kecik ke idok... panjat2 kang terblk meja tuh. somemore takleh letak byk deko items such as pasu... so iols request taknak pasu byk sgt. so far setakat ni frame gmbr tu jer retak sbb adeeb jatuhkan. pasu masih stable.

nasibla frame jer, boleh tukar. kalo pasu??? menangisi mak nakkk


sukanyaaa iols dgn bunga putih nih, nmpk cam rmh mak saleh sgt! thanks laurea for making dreams come true!!


rak tv jer nmpk kosong sikit. nih putih2 nih tak lama lagi hitam lah dgn bekas2 tgn... huhu

btw pada yg tercari2 ID, boleh jenguk tgk dipersila ke ig laureahomefurnishing okes! diorg pakar buat wainscoting dan wardrobe cecantiks ...hah cpt jenguk!  ada rezki kita pasang wainscoting pulak laaa

Tuesday, October 3, 2017

Apa Yang Best di Avani Goldcoast Sepang?


tahun ni kita tak pi holiday dlm Msia lagi..tup tup dah bulan 10 la skrg kan...so aritu kita book Avani Sepang. maknya prefer konsep chalet mcmni, tak suka hotel yg tinggi2... holiday 1Msia kena la ada dlm list ya selain dari overseas vacation! huhu. rasa tak lengkap hidup kalo tak bwk anak2 mandi swimming pool! time ni la kita boleh tgk kegembiraan di wajah diorg! budak mana tak suka mandi kolam kan!


check in lmbt sikit, dari rumah ambik masa dekat 2jam jgk laa. ingat dulu masa 1st pembukaan avani sepang ni kita ada la mai melawat kawasan tapi takde la check in. rupanya dah 7 thn berlalu...


tgh tunggu dijemput utk ke bilik, sempatla posing seround... pelancong pun ramai tak kira masa! katanya ada wedding sedara DLCW malam tuh...patutla ramai dayang2...;p


taddaaaa sampai dah bilik no 808! kita ambik familyvilla ada 2 bilik. selesa la utk bdk2 tu tidoq nanti...pakat ada katil sorang satu.



suka betol si adeeb!


hari pun dah lewat ptg, si aqil sebenarnya tak sabar nak mandi! tapi pool tutup pkl 730pm so tak sempatla nak mandi ptg tuuu. hurrmmmm cian aqil ;p 

tapi takpe...pool dibuka blk nanti jam 830pm sampai 10pm tak silap, so dapatlah bdk2 tu lepas gian nak mandi ye!

ptg tu punya la ramai dekat pool. bagus jgkla tak mandi, tggu malam mesti org dah tak ramai.



blk bilik solat dulu then boleh siap2 ye anak2...


cantik panorama sunset ptg tu. sambil perkena nasik ayam kukus, perghhhh nikmatnya!


taddaaaaa antara budak yg tak sesabar dah! si adeeb taktau apa pun...ikut jela dia.


kan best kalo tak ramai mcm nih! dahla pool pun tak besar mana. pool utk kids separate dgn aldult.

mandi sampai pkl 930mlm! then balik bilik nak siap kuar dinner pulak...



cantik kan pool ada lampu2!

cadang nak mkn kat hotel jer tapi section dah closed! huhu so terpaksa cari mkn kat luar, just jalan kaki jer, byk restoran seafood kat area tuh.

pagi tu aqil bgn seawai pkl 7 ;p dah ckp ke dia kalo nak mandi pool kena bgn awai. so pkl 7 tu okla dikira awal ..ahahah


best kan suasana damai, bunyi air laut dgn angin sepoi2 bahasa. sesekali terdgr bunyi airplane nak landing kat KLIA!

dah dah jom siap kita brekfes dulu. silap tak ambik pakej sekali brekfes soooo kenala byr mahal sikit utk brekfes! heh


langit membiru pagi tu. jiran2 sebelah taktaula ada ke idok...takde lak terserempak diorg.

dah siap mkn, si adlan dgn aqil pegi terjun kolam dulu while kitorg tgh menikmati brekfes lagi. pool tu depan restoran jer pun... so senang pantau.


si adeeb lak kurang selesa bila dah ramai mcm ni dia taknak mandi. semalam tu bukan main dia sbb tak ramai. adeeb nak mandi pool dewasa dgn ayah ..hikhik


pool tak besar mana, tak dpt nak menampung pelancong ... so crowded sikit laaa. mama nak join pun segan sebenarnya, tapi last2 terjun jgk... haha. rugi wooo byr mahal2.


suasana mcm kat maldives tak?? okla tak dpt pi sana, sini pun jadi laa


sebelum check out kita berbasikal seround! nasib2 la jgk sbb basikal tak byk. sapa cpt dia dpt!


so pada yg nak lari dari kesibukan kota bolehla dtg sini ye. walaupun pool tak besar tapi suasana mcm kat maldives dah cukup menggembirakan hati...;p

Friday, September 8, 2017

Salam Aidiladha!


salam 17 zulhijjah! sekejap jer kan dah seminggu kita berhari raya qurban! ekceli, raya qurban lah kita umat islam sepatutnya kena merayakan dgn meriah...tapi aidilfitri yg terlebih sakan...lumrah manusia...hurmm mcmane pun sambutlah dgn semampu mungkin, pakai baju baru sbb kita dianjurkan memakai pakaian elok semasa raya kan! 

utk yg buat qurban mungkin lebih terasa kemeriahan raya qurban nih. kita yg xbuat, just duduk tunggu jer la org hantar daging tuuu...hihi

mmg mabuk daging, daging fresh buat cicah dgn air asam! perggghhhhh terangkat bak hang! ;p


so kita xde buat qurban sembelih lembu atau kambing. kita pegi posing dkt Masjid Zahir ptg tuh! hihi ...tu jerla sebagai kenangan raya qurban thn ni...cantek kan masjid ni? antara masjid tertua di asia tenggara tau! selama puluh tahun hidup kat bumi kedah tapi baru kalini teringat nak pi photoshoot dkt situ...;p taernyata sgt berbaloi...


persiapan alakadar jer raya ni, sampin dgn songkok pun takde! ampun mak nakk


si adlan tak ikut, so tak cukup corum lah! nasiblah tok imam tak halau...hihi


angkat geng posing! si aqil, kaki nak ke mana tuuu



tajuk gmbr ni, saya sepohon pokok pisang...


teringat pulak mama, masa zaman kekecik dulu pun posing atas meriam mcm ni!


setiap inci sudut dkt masjid ni adalah sentimental value! sesuai utk nak acah2 posing ala model ;p bila lagi kan??!!


owh ni bukan wall dkt masjid ya...ni dkt KFC stadium ;p lepas posing perut lapo, nasib ada org nak belanja mkn kepci! 


gambar masa pagi, sempat bergmbr dgn mak dan adek badek lain! tapi takdela semriah aidilfitri... makkk kita geng ya!

btw, korang raya mana? meriah ke idokkk