Nuffnang Ads

Monday, February 5, 2018

Last Day in Osaka!


alhamdulillah berjaya jgk smpi ke last entry!! i is tak sabar nak habiskan citer osaka nih tau... byk lagi citer lain nak dibuat entry...huhu

ada lagi ke yg baca blog nih?? stalker memang lah ada, ahaha... sokay.

hari ke 5 di osaka, plan haritu nak pi Nara. agak jauh dari osaka tapi tidak sejauh Kyoto... hari agak mendung ya.

menapak lah kita ke Osaka-Namba Station, then ambik train direct ke Nara... dalam 45mins sampai lah... no need to naik shinkansen ya, biar lmbt asalkan boleh tgk pemandangan sepanjang perjalanan.


basikal utk disewa.


dah macam budak jepun!


nasib lah ada train direct so tak payah pegi station lain. jimat masa.



mendung dari osaka sampailah nara! apa tujuan ke Nara eh? apa tarikan ada kat situ?


hah kena guna instaPlace, barulah korang percaya pergi Nara... bukan blog beautifulnara tuuu


ok station kita turun tu adalah kintetsu nara station. so kita nak pegi tgkkkkkk deer! deer adalah tarikan di Nara! ye


tak payah sesusah pegi zoo, sini foc lagi! rusa berkeliaran ada laa...


selain tu bergmbr kat maple tree dulu! cantek ke idok... i mean pokok2 kat situ.


terlalu byk rusa kat sini, ada bertanduk dan kebykannya togel. katanya utk safety so diorg potong tanduk rusa tu.


hati2 jgn terpijak najis dah la...walaupun tak sebusuk najib kucing...


ada sekor dah terlepas nih... tapi pandai pulak dia tak melintas, kang tak pepasal kena langgar.

tetiba teringat pulak kat filem Train to Busan! hihik, mcm sesuatu lak rusa nih.



sebenarnya mama pun geli, rusa kat sini sgtlah lapar... kalau boleh belilah makanan rusa dan bagi mkn.



jaga2 rusa pun boleh gigit, tanduk atau sepak uols.


acah2 bagi makan. adala pelancong yg baik hati, kongsi mknn rusa dgn weols. so dptlah feed rusa tuh... kita pun tgh mencari katmana nk beli?


kawasan yg lapang, khas utk rusa jer.


jalan sejauh 1km then jumpa kedai jual dorayaki.



nama sebenarnya .... Mikasa! tgh lapo, tapau byk2 buat stok.






hah tudiaaa sampai Mesia pun tak habis makan... ;p



suasana agak sejuk, tapi still boleh mkn eskrem! pelik bukan?


then berjalan lagi ke Nara Park sebenar. eh eh berapa byk park pun tak tau lah... tapi sini ada souvenir shop. then ada shrine beso! tapi kita tak masuk lah... dah pukul 4pm pun.


suka adeeb tgk rusa dpn mata ye! boleh pegang2.



why u looking at me?! risau pulak iols


cantek kan pokok maple.


sini agak tenang, pelancong jer ramai, tak nmpk pulak penduduk berkeliaran.

dah puas tgk rusa, so its time to going back to station.


sebelah station ada lagi tmpt shopping. kalau nak beli coklat kapal, situ agak murah banding dkt osaka.



malam tu keluar cari makanan halal kat osaka, siap2 google so kita nak mkn ramen halal!

perut tersgtlah lapo, hari2 hujan nih. so bukak google maps then menapak, dalam 1km jgk la dari apartmen.

so dah smpi, kena tunggu turn pulak. tmptnya kecik dan sempit, muat dalam 10 org jer.


tak sabo nak makan! yg ada hanyalah chicken ramen. puas makan sebab ayam grgnya byk.


dkt Mesia tak pernah pun... huhu


so ramailah rakyat Mesia cari makan kat sini. kita order 3 mangkuk lastly xhabis pulak...

dah kenyang bolehla menapak lagi. ingat nak pegi shinsaibashi lagi lah... ;p kenala rajin berjalan walaupun hujan renyai2.


dah smpi pun.


har terakhir nak sopim.


ada yg pesan jam tapi takde yg latest!


owh sebenarnya nak repeat mkn luxe lobster! nyummms mmg puas mkn, hope tak teringat sgt bila blk Mesia... ;p nak habiskan sisa2 yen.


bdk ni sibuk dgn henpon jer.

alhamdulillah puas hati jenjalan kat osaka nih, 90peratus tmpt yg kita plan dapat pegi! yeayyy.. yg tak dpt pegi tu umeda sky building, USO dgn taman2 awam lain.

pagi tu seawal pkl 6 dah kena cari taxi nak ke airport, nasiblah apartmen dkt dgn jalan besar, so senang nak cari! risau jgk kang takde taxi pepagi buta nih. alhamdulillah semua dipermudahkan.


at kansai airport! sempat main dulu kat sini.


semua pun baik2 belaka dan sihat, alhamdulillah nasib takde yg demam. adeeb pun taklah byk karenah sgt... dia dah semakin biasa travel overseas... huhu bolehlah bawak lagi ;p


bye osaka! ada rezeki kami pi lagiii nah.

watamat.