Nuffnang Ads

Wednesday, September 21, 2016

Repair Iphone Bengkak

 
kisahnya entah tetiba iphone 5 membengkak bagai johan...tak sedar pun tengok2 dan mcm ni..nasib tak teruk sampai pecah screen lagi haru! dah la dekat kampong masa tu, nak pegi repair tapi kedai tu suro balik backup data dulu...hurmmm dah la kat rumah mak takde pc...hikhik. takpela so biarla sampai seminggu begitu, tak berani charge takut meletop ke kan.
 
tak pernah lagi dalam sejarah pakai iphone jadi gitu...so dah dpt jawapan kenapa begitu, oh rupanya haritu pernah tertinggal iphone tu dalam kete panas2. hurmm patutlaaa itu salah satu sebabnya. selain ada byk lagi sebab kenapa bateri iphone boleh bengkak.
 
so semalam pegi repair iphone tu...just google cari kedai repair iphone then keluar dekat Setapak. cantek lah kan dekat dgn rumah, so takyah pi jauh sampai ke Bangi sana..huhu

 
so kedai ni namanya Iphone2fix dekat PV 128, jalan genting klang...bukak dari pkl 10pagi sampai 9mlm...rehat lunch pukul 530 hingga 620pm..hehe. lambat diorg lunch ;p so tunggu kejap sebab sampai2 pintu masih tutup then terus jadi first customer...kasi brader tu check bateri bengkak no need to backup sebab tak kacau system pun...ceh kalau tau dah lama pegi huhu.
 
so brader tu cakap siap dlm 15mins dan charge rm180 plus 10.80...so setuju..ntahla malas nk compare dgn kedai lain, janji iphone ku kembali ok sudaa! so settle masalah iphone bengkak nih, balik rmh senyum sampai telinga!
 
ok dapat tips berguna dari brader tuh...katanya kalau taknak bateri iphone cepat rosak.....
 
a) elakkan charge iphone dlm kete sbb capacity letrik tu kuat, so risiko betri rosak tu tinggi; kalau emergency pun charge tu jgn sampai full
 
b) jgn guna kepala cable ipad utk charge iphone;
 
c) kalau nak guna powerbank guna yg 1.0
 
d) avoid midnite charging sebab akan terlajak charge, seeloknya 2-3jam dah memadai
 
risiko bateri rosak tu tinggi lah....walaupun jarang2 berlaku...soooo sgt2 recommended lah kedai ni...
 
 
p/s: cable iphone ori dekat situ murah, rm60 jer compare beli kat machine etc.. rm89 kan huhu
 

No comments: