Nuffnang Ads

Monday, December 18, 2017

Day 1: Osaka Attractions Place


muka xmandi ...

ok sambung sementara tgh rajin dan ada masa nih.... hampa nak tau ka? hihi.

dari kansai airport to namba lbh kurang 50mins by taxi. haritu redup jer, suhu pun cool dlm 14degrees which is nice, tak sojuk sgt laaaa.

taddaaaaa dah smpi pun apartmen Yuki! alhamdulillah better than di tokyo aritu sempit mak aiii. yg ni ok la dia separate la jgk antara bilik tidoq dgn dapoq, so boleh la bernyawa! kita sewa 6 malam sebab smpi pepagi buta so kena la book awai sehari. kalo tak ampa sanggup ka nak tunggu pukui 2 baru boleh check in? haaa xsanggup kan?


kira modern apartmen lah ni. rmh kat jepun mmg kecik2, ni utk org yg xdak anak gamaknya, habis dh 1 jer biliknye.... nak melunjoq kaki pun xdak tmpt! haha


opkos kena ada dapoq, kalau jenis xleh kalau xmakan nasik ampa kena la book apartmen yg ada dapoq ye....


lanqil tgh melawat kawasan! ada balkoni nmpk dunia luar... i loikeeee

dah sesiap mandi semua tapi xmasak pagi tu, masak malam kang jela sbb nak kejar masa. kita makan jer la sekut dgn mknn yg tapau dari flight tadi...huhu


ready nak main lintas2 kat zebra crossing ni! eh eh tak laaa lintas sekali jela.... ampa nk ke kena saman, sana ada jer polis saman penjalan kaki tau... so beware


byk beskal kat jepun, lanqil sibuk nak sewa, ampa ingat sesuka ati nak nek beskal kat sini??


sekejapan jer dah sampai osaka-namba station dlm 5mins walking... now misi mencari train to osaka castle pulak... fuh ni satu bab, berejam nak cari! walaupun dah bukak google maps, tapi jalan nk ke line tu xtau yg mana satu... punyala byk line! kalau yg first timer mesti pening, hihi macam di tokyo dulu, stress.


kena tgk line mana yg cepat smpi dan tak perlu tukar byk2 train. tak silap nak ke osaka castle ni guna tanimachi line.

keluar dari station terus nmpk pokok menguning nih! weols peghak xhabis, xpenah tgk fall foliage lagi dlm hidup...huhu


tgk laaa ada sorang budak tu xtau sejuk. baginya biasa2 jer sejuk tu...kulit tebai barangkali.

cantek kan! lanqil baling daun2 tu buat mcm baling snow pulak...bolehla ampa feeling mcm main snow.


budak ni susah nk ajak bergmbr, asyik terperuk dlm stroller jer. lagipun dia malas nak berjln, bolehla dlm 5mins jer...


fefeeling autumn in my heart!



bdk ni lak obses dgn beskal, asal jumpa jer nak panjat!


uhhhh kena menapak naik bukit laaaa. tula xnak naik choo choo train kat bwh tu, boleh save sakit kaki.


cloudy day...angin sepoi2 bahasa pun menangkap ke tulang hitam.


uish jauh lagi ke... nmpk mcm dekat! xtau la turun brp kg dh masa nih! hihik


tu diaaaa ni la osaka castle, tmpt wajib kalo melawat osaka. castle ni tetgh bandar tau bkn pinggir bandar mcm kita dok tgk dlm tv tuh...


rest la kejap. simpan tenaga utk kaki nak berjalan jauh. si lanqil sibuk nak mkn eskrem hijau sbb mama ckp kat sini ada eskrem.... ;p


kalau cuaca panas mesti lagi cantek pemandangan ni.


sejuk2 pun belasah jela eskrem femes nih! 400yen


tu dia dah keluar dari stroller! tapi sekejap jela, main sepak2 daun tu...dah membuatkan dia gembira.


dah jom kita ke tmpt lain pulak... kena turun tangga curam nih, mak aiiii nak angkat stroller lagiiii


naik turun train, menapak itu biasa di jepun. nasib cuaca cool.


ok kita dah smpi dotombori antara tmpt sopim femes dan havoc di osaka! org toksah ckp laaaa


seronok walaupun ramai org! mlm2 lak dipenuhi lampu.


depan restoran femes tapi xhalal la kot. lapaq la pulak tgk king crab tuhh


terliorrrrr


jumpa kedai Lush, beli la seketoi buat mandi kat apartmen nanti! sebijik boleh dpt 550yen.


uihhhh pnjg betoi sopim area ni dari dotombori sampai shinshaibashi-suji! happeningggg

dan tak sangka jumpa Luke lobster femes kat sini! alhamdulillah bolehla beli, dulu xsempat bli di tokyo. so kita tapau dua. 1550yen satu. puas makan uols, beger lobster penuh dgn harga rm50 gitu, kalau di Msia kan mahai...


nyummeehhhhh. berebut dgn lanqil, sorang nak roti sorang nak isi lobster jer...





memang sedap uolsss, sape yg pegi jepun jgn terlps mkn ni tau!

dah kenyang  boleh sambung berjalan, kita cari hardrock cafe pulak. tak jauh pun...ada disebelah sinun. jgn lupa gunalah google maps utk memudahkan pencarian.


must buy.

pukul 5 dh gelap, so lepas tu kita decide blk tidoq. hari pertama ni baru nk warmup! tahan taxi, xjauh sgt pun tapi saja xnak jalan sbb dh penat. si aqil dah ngamuk nak blk...hihik


di area luxurious boutique! Lv Dior Chanel segala maknena ada sini area shinshaibashi. cantek betul malam hari di jepun. mcm bandar yg xpenah tidoq kan...


ok dah smpi pun apartmen! kalau jalankaki pun 800m jer dari shinshaibashi tadi!



No comments: