Nuffnang Ads

Thursday, March 29, 2018

Bandung Trip 2018


salam dan hai semua.... ada lagi ke orang nih? hihik takpela, biarla iols cakap sensorang pun.

ekceli, last minute plan je nih... sebab last minit lah kena pi yang dekat2! lagi dekat dari blk kampung tau, 2 jam setgh jer dah sampai! haha ... kalo blk kg 11 jam kalo sangkut jem ;p

macam dah lama tak pi indon! last in 2009 .. si aqil pun takdak kat dunia lagi time tuh. memula ingat nk pi lombok, pastu decide lombok ka bandung?? suka pantai ka suka shopping lagi? hihik

owh tetiba ... tinggggg! teringat yg dekat bandung boleh shopping lace dan kek! ok kira jadi lah. booking flight xsampai 2 minggu from travel date ;p pastu booking hotel! lain2 tak booking pun. senang banyakkkk berbanding pi Jepun uolsss. Kalo pi Jepun, macam2 kena pike tau...


flight pukul 12.30noon. so pukul 1.50pm dah sampai sana. yela beza 1jam kan...


malas nak naik airasia ;p lagipun AA punya flight awal gila kot... pukul 8 pagi! tak sanggup mak nk kejut budak2 tu bangun awai...

Malindo pun ok... btw MAS takde ke Bandung, cuma 2 flight ni jer.


2 org ni duduk dgn mama, lagi sorang berkepit dgn ayah. biasalah tu budak suka berkepit ;p


2jam perjalanan, no need makan nasik pun. sebab tu Malindo served pizza  jer...kih2


ayah hilang ...tinggal lah dia sorang. seat blkg takde org kot, nak tidoq melunjuq pun boleh! tapi ak sempat pun nak tidoq, lelap sekejap jer dah sampai.


waaahhhhh crowded nyaaaa


cantiknya permandangan sawah padi!


Bandung ni best sebab sejuk sikit dalam 23 degrees. tapi kalo sunny day tu dalam 28 degrees.

Airportnya lagi kecik dari subang skypark! huhu ... kecik2 lagi bagus, senang takyah menapak jauh.

lepas keluar dari pintu, terus ada supir, sebab tak perlu risau, supir berlambak kat sana. so kita decide terus ambik service dia utk 4 hari ni. separuh hari dia charge 300k jer. esoknya sehari dia charge 450k which is dalam rm130. murah lah tu berbanding negara lain kan.


dan nindia hotel 4 bintang yg kita booked! dekat Jalan Riau katanya. agak murah sebab ada 2 bilik. kalau pergi anak beranak tu better pilih yang byk bilik kan... semalam rm400. lepastu ada pool jgk, budak2 tu pantang nampak pool, sibuk nak mandi dulu! ishhh



bandar bandung dikelilingi bukit bukau gunung ganang, sebab tu lah dingin.


hotel ni baru lagi, cantik interior dia.


lepas check in hotel, supir bwk pi makan pulak. kita kan belum lunch...so dia bawak pi restoran femes dekat bandung iaitu Kedai Belacan! tak jauh dari hotel.

kedai belacan bukan makan belacan tau ;p

cantek betul interior restoran nih, patut buat macam ni dekat Malaysia!


restoran ni memang tmpt tumpuan tourists. walaupun nmpk simple kat luar, tapi dalamnya menarik.


so kita order ayam penyek, cumi celop tepung dan satu lagi nasik liwet ;p ...sama mcm order kat wong solo lah!


dan taddaaaaaaa mahal jgk la dalam rm150! nama kedai belacan tapi mahal mcm kat Malaysia...huhu. kalo 4 ari makan sini, habis lah rupiah utk beli kain... ;p


petang tu hujan lebat pulak, nasib sekejap jer. time tu dah pukul 6 ptg. so lepastu decide nak terus cari kain, sebab hari dah nak gelap! sana pukul 6 dah maghrib.

so supir bawak pi kedai Bandung exclusive.


memang rambang mata tgk lace! tapi meriah sgt lah, sesuai utk bakal pengantin. tapi untuk tidak menghampakan, beli lah satu.


bakal pengantin silalah sopim sini yer... huhu


iols cari yg simple jer


hampir2 beli yg ni! nasib tak beli sebab dekat kedai lain mcm2 lagi yg cantek! huaaa

tapi kan mahal lah lace yg meriah tu semeter pun dah rm150 lbh... sesuai buat baju nikah jer ;p


ni lah kedai pertama yg kita pi!

lepastu masih tak puas hati sebab tak dapat lace yg cantek, ajak supir pegi kedai lain pulak. supir bawak ke rumah sulam kana...

haaaa kat sini bukan jer ada lace, tapi ada telekung dan kain sulam jgk! so senang boleh beli sekali harung.

ternyata kain lace dekat situ lebih menawan hatiku! byk sgt gmbr kain lace, malas pulak nak upload semua...hihik ..satu sudah.


cantek kalo tgk real! kawan2 pun order jgk yg ni... alhamdulillah ramai org yg kirim lace dekat rumah sulam kana nih tau... boleh buat baju rayaaaa, meriah uols, ada yg rm90 semeter lepastu cantek namatey... ;p


bukan senang nak sopim sambil bawak anak ... sakit kepala uols! depa bukan reti dok diam, buat macam taman permainan lak... aduhhh

then, malam masih muda, supir bawak pi rumah anak kecil. sape nak borong baju anak kecik silalah dtg sini, seluar jeans pun murah. tapi iols tak minat lah... hihi baju budak2 iols tak kisah sgt nak sopim, kat Msia pun byk ;p


ini adlan. mana lagi dua org? owh diorg tgh main gelongsor ;p

lepas sopim tu, ada lagi kedai yg supir bawak. pening kepalakuuu, byk sgt outlet kat sini! sesape yg suka bisnes pakaian silalah borong ye! iols cuma nak borong lace jer dulu...


pic dkt kedai belacan tadi sesat kat bawah lak ;p

so hari pertama done! esoknya kita nak pi makan angin lak ... yahhoooo

No comments: