Nuffnang Ads

Tuesday, December 23, 2008

pengalaman bsalin

salam sumer..da 5ari bsalin,ni baru dpt citer ckit pengalaman bsalin..sebnrnya pagi kameh retu (18hb) da rasa sakit ckit2 mcm senggugut (dlm ati dok rasa cm dh dkt nk salin nih)..pewot asek tegang jer aritu,,pehtu time mgrib dah mai sakit kuat dlm seminit skali,,tau mcm tu aku cpt2 la mandi,dh bsedia nk terjah pusrawi sbb dh xsabar nk banak,,lagipon da lebey 8ari dari due date!

siap2 sume sambil jln2 pi mai pi mai sbb tahan sakit, ceben pon blk kul830mlm then kul9 baru btolak p pusrawi..smpi jer trus terjah kaunter kecemasan,daftar sume kata sakit nk salin,nurse pon sorong aku ke wad bsalin (wad ar-rahmah tkt.4),,smpi wad nurse suro tuka bj hospital (cam baju dak2 tadika jer)..

stat kul10mlm asa sakit menjadi2 (kurang semnt skali)..nurse wat CTG kat pewot tgk heartbeat bby n kontreksen..heartbeat bby ok..kontreksen plak mkin naik smpi 50lbh ms tuh..50 tu pon dah sakit amat..nurse dtg check VE tgk opening baru 1.5cm (tp dh sakit sgt!)

sakit mkin lama mkin xtetanggung,,dlm kul3 ke 4pg (aku pon dh lupa) nurse dtg seluk lg tgk opening da 4cm! baru 4cm! aku dh xtahan lg..aku mntk ler oksigen tp nurse xbg sbb awai lg takut bby biru...aku pon tahan lg kesakitan (redha jelah)...

pehtu dlm kul7pg nurse dtg seluk tgk baru 6cm! aduh lmbtnye nk 10cm! rasa cm nk teran! nurse tgk aku menjerit2 kesakitan (aku tanpa rasa malu lg!) dia pon bg aku oksigen...aku punyala besgguh2 menyedut gas itu...mak ngan ceben teman aku sepnjg mlm..cian ceben smpi tetdo besila ateh lantai (mcm betafakur lak) diorg pon keletihan tgk aku asek menjerit sakit time kontreksen kuat!

dr. bib dlm kul830pg baru dtg check aku,,dia dtg seluk tgk dh 7cm!erm..dia kata ni dlm kul12 baru 10cm nih!aduh lmbt lg nih..doc pecahkan air ktuban yg hangat,,katanya air tu kaler ijau..aku asek teran masa kontreksen kuat..doc xbg teran takut bengkak kat pgkal rahim..tp aku teran jgk sbb xtahan kan!cian bby kat dlm msti kpala bby sakit..

dlm kul 1150pg cmtu kot, doc dtg seluk lg tgk dh opening 10cm! doc dgn nurse2 bsiap sdia dh..diorg ikat kaki aku sumer2...doc suro aku behenti sedut gas...udah ler aku pon dh xkuase nk sedut!aku nk teran jer skg..kontreksen yg kuat,aku teran dlm 7kali barulah choih kuar kpala bby pehtu trus badan...aku dpt rasa doc telah membuat episiotomi kot dlm 2kali gunting! barulah bby leh kuar..

lega rasanya (sakit cam senggugut dh ilang!) tp pehtu nk kuarkan uri la plak...doc tekan2 pewot aku rasa sengal sgt! dan pehtu doc pon jahit la guntingan td dlm 3x jahitan...pas bby dibersihkan,,nurse pon bg aku cium bby skali pehtu bby trus kna bwk kuar...

baby : boy
berat : 2.91kg
panjang : 54cm
jenis darah : O rhesus +ve
tarikh : 19 dis 08 (jumaat)
jam : 12.05pm
gynae : dr. habibah
hospital : pusrawi

5 comments:

♥♥ n.i.s.s.a ♥♥ said...

hehe...tity ni menakutkan nisa jekk tau..

TiNiE said...

adusss....ngeri ok..walopon kak tini dah berjaya kuarkan 4 org...hikss..tahniah..tahniah..tapi pas dia kuar tu legaaaaaa jerr

siti said...

mmg ngeri nisaaa...ahaks

Madamme Anne said...

teruk jugak ti ek.. alhamdulillah la n dulu, sakit kul 1.30ptg, kul 3ptg dah selamat kuar dah.. doc beru nak amik gunting dah kuar dah.. mak pun tak sempat nak masuk.. tp dah 2 org anak tak pernah pun kena sedut oksigen.. anak2 n lg la besar, 1st 3.35kg, yg 2nd 3.45kg.. hehehe

Deqna said...

dah baca dah pengalaman awak... fuh.. tq for sharing yer..tak lama lagi nak dapat pengalaman baru pulak kan? good luck semoga bersalin kali ni dipermudahkan lagi yer...