Nuffnang Ads

Wednesday, April 28, 2010

pengalaman bersalin

**22hb Apr ~ mlm tu dh xsedap tdo, rasa senak kat ari2. pas solat suboh lak trus baring pehtu rasa cam leaking tp wat xtau je sbb xbyk..kul930pg, baru bgn sbb rasa leaking makin byk, p toilet tgk ada lendir berdarah..emm ni dh de tande nih..maybe mlm ni or esok kot bsalin..aku trus mandi n siap2 sarung baju peknen hehe..manala tau kot2 sakit, leh trus p spitel kan :D

..pastu mak suro mkn nasik dlu, mak msk lauk sotong kicap. pas mkn, relax2 dlu. baring, bgn, jln, baring, xjgk sakit..emm lmbt lg kot ni, aku trus tkr baju tshet sbb pns pakai baju peknen tuh..

..magrib dh rasa kontraksi 20mnt skali camtu. aku pon mandi lg. sempat mintak ceben blikan eskrem baskin robin sbb dh tau esok dh xleh mkn lg :( ..kul745mlm ceben blk, bwkkan eskrem BR flavor coklat+mango :)..ckp kat ceben kata dh rasa kontraksi 15mnt skali camtu..ajak ceben hntr p spitel. ceben suro mkn kteow kerang yg dia bli dlu..aku pon siap2 pakai baju peknen tu blk dan turun mkn kteow.

..pas siap mkn, kemas2 sume. salam mak..xsempat tgk waz sbb dia dh tdo dlm bilik bbik. kul930mlm baru gerak p spitel.

..kul10 smpi spitel, trus daftar kat emergency dan aku ditolak msk laborroom kat tkt. 3. dpt bilik no.3..trus kena salin baju spitel dan nurse nk wat CTG. sblm tu nurse check bukaan rahim dlu. owh dh 3cm..pehtu wat CTG lbh krg 30mnt, tgk ada kontraksi 8mnt skali..ceben lak setia dok kat kusi tu :)

..pastu aku ulang p toilet sbb nk terkucil. lame cket rasa nk terberry la pulak sesambil kontraksi tu dtg..sdang dok tahan kontraksi, rasa nk termuntah lak, cpt2 aku turun katil. hbs kuar kteow yg mkn kat rmh td hehe..ceben lak xsedo aku terjun katil sbb dia tgh sdap tdoq, masa tu dh tghmlm dh..

**23hb Apr ~ kul1230mlm nurse dtg mskkan ubat berak kat montot. masa msk ubat tuh, rasa nk muntah lg. dh xleh tahan trus muntah kat c2.. dh kna salin baju baru pulak..pehtu xsmpi 5mnt dh rasa nk terberry, cpt2 p toilet trus kuar dgn lajunye huhu..

..mlm tu mmg lgsg xleh tdo sbb kontraksi makin kuat. nurse psg drip lagi kat perut. tgk kontraksi makin kuat tp xregular. check pelvik lak masih 3cm..lmbt btol le..dlm kul3pg dh terasa kontraksi tu makin sakit, tahan le sorang2. ceben lgsg xsedo sbb tgh syiok tdo. xpe aku still leh thn. nti dh xleh kontrol baru nk pggil ceben dtg pgang tgn hehe..

..kul6pg ceben bgn nk solat suboh, time tu mmg kontraksi dh kuat. ceben smpt p solat kat surau. nurse dtg check bukaan dh 4cm tp sakit sgt dh..nurse tanye nk suntik ubat thn sakit x..aku ckp suntik je..pas kne suntik kat montot, rasa diawang-awangan mcm kne dadah hehe..tp sakit kontraksi tuh ttp xilang..gaya nk lelap mate je, sakit tu dtg blk..xthn smpi nangis huhu

..time tu mmg dh xleh thn sakit, suro ceben pgang tgn..bila sakit tu dtg atleast kurang cket stress sbb ceben pgang tgn dgn dahi..tiap kali hbs kontraksi je, rasa dahaga, hbs sebotol air mineral tuh ceben suapkan..

..pehtu kul9pg, doc dtg check pelvik dh buka 6-7cm katenye..dan doc pon pecahkan ketuban..dlm kul11 dh leh bsalin nih..rasa cam lame lg nk bsalin sbb sakit sgt kan..dh xtahan, mntk nurse kasik gas entonok tuh..sempat sedut kejap je..sbbnye dlm kul945, nurse2 dh siap pendekkan katil, nk ikat kaki aku ke atas..aku tanye ceben, dh 10cm ke nih..ceben xjwp lak huh

..syukur xsmpi sejam dari bukaan 6cm ke 10cm..masa 10cm tuh, barula ceben bagi mnum air slusuh hehe..ok dh siap kne ikat kaki sume, sorang staf nurse dh robek2 vagina dan suro aku push..nape doc yg xwat..doc tggu nk sambut baby je kot..aduh sengalnye Allah je yg tahu..akibat kesengalan yg amat tu lah aku stop push...

..dlu masa anak 1st xde lak sengal2 kat c2..nurse bg semangat lg suro push..ramai lak nurse masa tuh mcm pom pom girl lak huhu..rasa senak dan sengal, aku trus push pehtu stop kejap sbb penat suda..kontraksi dtg lg, push lg..byk kali gak la push dan kul 9.52pg baru kuar kpale baby dan push skali lg, kuarlah sluruh badan baby..leganye rasa..syuko sgt baby dpt kuar sbbnye rasa xlarat nk push dh, dan mcm nk surrender suro vakum je..

..baby yg masih berdarah tu diletak atas perut kjap, pastu nurse ambik nk bersihkan..doc injek 2x kat c2 utk jahit perineum..lamenye jahit..rasanya kali ni lbh byk jahit banding anak 1st dlu..sbbnye kpale baby 34cm banding dlu 32cm hehe..sambil doc jahit, sambil aku tgk baby kat seblah tgh diproses. ceben lak sibok ambik gmbr lps azankan baby..pehtu nurse bagi aku cium baby..nikmatnye rasa..:)

..dh siap jahit, kaki aku pon diturunkan. baju lom tkr, tgu nk kuar dari laborroom nti baru tkr kate nurse..relax2 jap, ceben dh xlarat tgu, dia pon blk rmh ambik mak..pehtu kul 12tghari cmtu baru la tkr baju then aku dihntr ke bilik..:)

3 comments:

namakusuraya said...

huhuhuhu... sy lak yg risau.. tgk cara yg 2nd nie da kurang gabra ek.. siap2 pakai bj pregnant lg.. hhhmmm berdebar2.. anywhere.. TAHNIAH!!!! (",)

siti said...

aa mentally dh sdia :)

~~zaa~~ said...

takotnya dengar ct cite...gerun sangat rasa...