Nuffnang Ads

Thursday, April 28, 2011

review: Princess Diana

Almost 14 years Lady Diana had passed away..accident was at ogos 1997! 1997 masa tu aku baru standard 6! huhu..tapi berita kematian Lady D tu sgt mengejutkan dunia..aku ingat lagi thn 1997 tu, tv newspaper semua melaporkan kisah ni...tapi aku xdela teruja sgt sbb xtau sgt sape Lady D..hihi



Sgt tragis kan kisah hidup Lady D ni..beliau adalah sgt cantik pd ketika itu, tapi knpkah jadi begini???huhuk

perkahwinan Princess Diana dgn Prince Charles, July 1981..





Prince William n Prince Henry..


*



*



*


Masih ingat dengan Diana – Princess of Wales? Wanita yang diberi gelaran wanita paling cantik di dunia suatu ketika dulu? Walaubagaimanapun, kematian Princess Diana dikatakan adalah kes pembunuhan paling terancang dalam sejarah.

Diana Frances Spencer dilahirkan pada 1 Julai 1961 di Park House, Sandringham in Norfolk, England. Diana meninggal dunia pada 31 Ogos 1997 disebabkan satu kemalangan ngeri lorong bawah tanah di Pont de l’Alma, Paris. Turut maut dalam kemalangan tersebut adalah Dodi Al-Fayed, anak seorang jutawan terkenal Perancis, Kes Wingfield iaitu seorang bodyguard mereka dan juga pemandu Mercedes-Benz, Henri Paul. Tiada seorang pun dalam kemalangan tersebut memakai seat belts ketika kejadian dan menurut siasatan, Henri Paul berada dalam pengaruh alkohol semasa kemalangan.

Diana adalah isteri pertama kepada Prince Charles, anak pertama kepada Queen Elizabeth II dan Prince Philip, Duke of Edinburgh. Diana dan Charles, berkahwin pada awal tahun 19 Julai 1981 selepas beberapa tahun menjalinkan hubungan cinta. Selepas Prince Charles berkahwin dengan seorang lagi wanita bernama Camilla Parker-Bowles pada tahun 1993, hubungan mereka banyak terganggu dan akhirnya pada 28 Ogos 1996, pengumuman rasmi penceraian antara Diana dan Charles diumumkan.

Selepas itu, Diana berhubungan dengan Dodi Al-Fayed dan mereka merancang untuk bertunang. Hajat pasangan ini tidak kesampaian apabila terlibat dalam kemalangan ngeri pada 31 Ogos 1997 yang mengorbankan mereka berdua serta merta. Menurut bapa Dodi iaitu Mohamed Al-Fayed, kemalangan itu dilakukan secara terancang oleh kuncu-kuncu Prince Charles akibat cemburu dan dengki. Namun hakikatnya, hanya Tuhan yang tahu.



Esok, Prince William akan menamatkan zmn bujangnya dgn wanita rakyat biasa, Kate Middleton?


Adakah Kate dpt menandingi kejelitaan MIL dia?? hihi..tidak sama skali...ternyata Lady D mempunyai kecantikan xseperti wanita inggeris lain...


cincin Lady Diana yg akan dipakai oleh Kate Middleton esok..;)

6 comments:

.:fyzz:. said...

Hai..actually lady D is my icon..she's really beautiful outside n inside..masa 1997 ..fyzz form4..ingt lagi kalau pegi library kt school msti baca biografi lady D..yap..dia sngt cantik asli if to compare dgn KAte..

eima said...

aku suka die sbb die byk bantu dunia miskin...negara miskin... bantuan kewangan ngan NGO2 die ...

tak dak org spt die...

rumors diana ni dah masuk islam ...
tatau la klu betui ...syurga tmpt die ..
sbb die nk kawen ngan anak jutawan arab tu

cik fa said...

cant wait utk tgk weedg prince william

cik fa said...

cant wait utk tgk weedg prince william

Ayuraza said...

masa dia meninggal..kita sekolah rendah kot..yang kita ingat kita nagessss sebab denga dia meninggal..bila besar baru teringat..'apa jadah la nagesss untuk princess diana ni'..hehe

tapi shes very adorable princesss..baik hati..

baby Aniza said...

dia meninggal masa i form 5..tgh siap2 nak balik asrama terdenagr berita kat tv..sedih sebab i mmg minat dia..suka tgk dia sbb sgt cantik..

kalo tak silap cincin kahwin Lady Diana dh jadi cincin tunang Kate. so, cincin tu bukan cincin kawin William & Kate. Lepas Lady Diana meninggal, William n Henry simpan cincin tu. diaorg dh setuju sapa yg jumpa gadis idaman dulu and nak kawin, cincin tu akan jadi cincin tunang diaorg...So cincin tu dapat kat Kate lah as a engagement ring..
:)