Nuffnang Ads

Thursday, June 12, 2014

Mangga Harum Manis!


macam biasa permulaan entry haruslah muka cik kiah kuar dulu... supaya koram tak jemu kenal muka tuan tanah... muka2 yg keluar ni biasanya relevan dgn tajuk entry...ni perjalanan ke perlis lepas makan kenuri...dah dekat sgt rumah dgn sempadan perlis, so apalagi...lagipun dah lama teringin nak pi cari pelam harum manis femes menjadi viral di fesbuk ataupun media sosial ;p

balik kg yg lepas2 tak sempat la nk pi cari kat perlis nun... kali ni harus kena pi! sebabnya musim pelam ni dah hujung2, sape lambat mmg xmerasa la uolsss

adala kawan2 bagi no fon org yg jual pelam berasal dari perlis nih, tapi tahu2 la cik kiah ni walaupun teringin sgt nk mkn tapi pemalaz nak order, nak kena beli sendiri jugak...

ct taktau la bila musim pelam nih, tau2 dah nak habis. buah kat pokok pun dah takdak...


perjalanan ke peqhelih aka perlis ni tak sampai sejam pun...panas terik toksah cakap

lama deh tak pi perlis! katanya perlis maju 2015.. hihi permandangan bumi perlis ni masih menghijau macam dulu...



sebelum pi perlis tu adala tanya kawan kat mane nak cari pelam made in perlis nih? depa kata pi cari kat area Beseri, lagi bagus pi beli kat FAMA lah, konfem ori! hati2 uols ada yg jual harum manis yg fake tau! depa ambik kat siam lepastu claim pelam harum manis.... kita ni 1st time mana le nak tau mcmane rupa bentuk, rasa sebenar pelam tuh...

memang byk gerai jual pelam tapi bukan semua harum manis... luckily jumpa 1 gerai area Beseri. tapiii harum manis tinggal sikit saja! cukup2 3 kilo... huhu jadilah janji ori! sekilo rm28 , ada yg ambik kesempatan jual rm38 sekilo tau... maklumlah stok dah takde nih.. 3 kilo tu takat 7 bijik jer uolsss


pelam tu kena peram dulu, 2/3hari baru boleh makan.... kecoq ayaq lioq

sebelum tu kita try puluit pelam dulu lah, katanya pelam harum manis. beli kat pusat agro bla bla produk muslim. besaq gila portion dia tapi habis pulak tu... lapaq time nih (tudiaaa speakin utaqa dah...)

lega dah dapat beli so lepasni takdak dah la nak ngidam2 tgk org dalam fesbuk makan! depa kata kena sebijik pun cukup dah... takyah repeat


haaaaaaaaaaaaaa nindia pelam....bukan harum manis tapi pelam susu perlis! haha ku ingatkan harum manis....

rupanya harum manis tu bentuk bujoq2 mcm pic bawah... walaupun kulit tak cantek tapi sedap manis melecas! sesape yg xsuka pelam jenis manis2 ni mmg xsuka kot. stok manis mcm letak gula sekilo...patutla makan sebijik teruih kena kencing manis xmau dah...

tamak beli byk2 tapi makan sebijik pun cemuih dah... rasanya ct lebih suka pelam tok dam, kulit hijau isinya oren lagiiii ummmphhh hihi btw terpulang pada masing2 punya taste

sape dah makan?? korang qhase??

2 comments:

Nissa Azmir said...

ai likeeee harummanis.. hehehe beli kat batu pahat sedap gilaaaa

Effanina Mokhtar said...

cttt... terliur kita... aduhh dah x senang duk kat opis ni.. tegok pelam tu..
sy suka yg masam.. tpi klu dpt yg manis pun.. bole abis tinggal bijik jgk..

ct.. tlg la add kita kat FB awk.
kita pemiinat fesyen awak.. cantik2.. suke tgk gaya ct yg latest & up to date.. ciut & fesyen shawl awak.. ( my fb 'shah effa nina'.. ) dah lm add awak.. tpi x layan.. hehehe.. 'klu sudi la.. tq