Nuffnang Ads

Monday, June 16, 2014

Selamat Hari Ayah!


semalam kan fathers day... tapi agama kita ni tak la galakkan mengingati ayah pada hari semalam jer! hari2 pun kena ingat kat ayah...

ayah yg byk berjasa, berkorban apa saja utk kepentingan anak2.

time mcmni sedih pulak... 7yrs ago ayah pegi mengadap illahi... alfatihah utk arwah

ct tahu arwah mmg syg sgt kat ct (sebab anak bongsu kan) dapat layanan special sikit ;)

since ct dapat keje kat KL pun, tiap bulan ayah dtg jenguk. ayah jer dtg, mak tak dtg... ayah tu risau jer kan anak dia dok KL sorang2 tapi tak tunjuk kerisauan dia... betul la kate org, ayah tu tak tanye pun khabar kita sebabnye dia tanya melalui mak... sebenarnya dialah org yg paling risaukan kita.

sejak zaman sekolah lagi, ayah dah pencen... seronok sembang2 dgn ayah, byk sgt pengalaman, nasihat2 ayah beri. now kami dah takde sape nak ceritakan pasal sanak sedara, pasal isu semasa etc... hihi seronok dgr ayah cerita. dulu ayahlah yg rajin bawak kami kenal sedara mara di kulim, now ...takde lagi dah

ayah memang kuat bekerja (mak cite) ayah dulu keje dgn KTMB, selalu sgt outstation, berapa minggu sekali baru balik rmh...so, mak la yg menjaga kami 8 beradik berseorangan dgn bantuan kakak pun dah boleh harap masa tu... 

salute jgk la kat mak boleh jaga 8 org budak nakal, 5 lelaki 3 pompuan. mak surirumah jer...byk sgt kenangan tak habis kalo nak citer...

yang best tentang ayah, arwah suka sgt bawak kami jalan2. pantang cuti, mesti dia ajak mak keluar! bukan pegi yg dekat2, tapi sekali ajak pi ipoh la JB la, pahang, tganu, kelantan... dia boleh drive sensorang. masa tu zaman guna jalan lama. naik kete fiat ke time tuh, sumbat la 5org anak...huhu ct dah tak ingat time tu kecik lagi...1 lagi faveret ayah dia suka tukar2 kete! tah berapa jenis kete dia pakai dulu... kete paling last tu kete kura! haha ye kete vw beettle tu la... evergreen sungguh kalo ada lagi.

time ct dah besar, ayah pun dah pencen. so ayah selalu la ada kat rumah...tapi rajin jgk travel sana sini. tak boleh dok rumah org kata...kaki berjalan. tapi ct suka jer...now turun kat anak bongsu dia la.. tak boleh dok rumah, nak keluar jer ;p

ayah sihat jer sampaila penghujung hayat, tak pernah susahkan mak. cuma takut sgt nak pi hospital. puas kami ajak tapi tetap takmau... katanya tak sakit apa pun... tapi sebenarnya ayah sakit dlm perut. perut bengkak, kami syak hati ayah bengkak. sampai akhir hayat arwah pegi...kuar sikit darah di mulot, meninggal di rumah jer. time tu ct kat KL, tak sempat tgk hari2 terakhir arwah... even tak sempat cium arwah, ct sampai kg pun jenazah dah dikebumikan...tapi takpe ct redha...

tulis entry ni pun dah berjurai ayaq mata...

hurmmm begitulah kira2nya citer tentang arwah, rindu sgt bila teringat. semoga arwah tenang di sana~
Al-Fatihah

so hargailah ayah anda sementara masih ada~

1 comment:

Effanina Mokhtar said...

Jgn sedihh.. kite pun ikut sedih.. sob sob.. sbb ayah kita pun dah tiada.. hampir 12tahun yg lalu.. lagi suntuk masa kita bersama dia..
berbanding ct bersama ayah..

doakan yg terbaik serta mrk aman disana..:-)