Nuffnang Ads

Thursday, May 15, 2014

Day 2: Lucerne Tour


Tak tau la nak gelak ke tak bila teringat kenangan hari ke 2 kat swiss nih! ok japgi citer...

hari ke 2 kita ambik pakej ke Luzern aka lucerne... macam biasa tanya jer kat receptionist, nanti diorg akan rekemen tour yg kita nak...harga pakej utk trip ke luzern, swiss ni utk 2 org dewasa dalam 100+ euro, toddler free of charge!

seawal jam 8, bus ambik kitorang kat hotel then bawak ke tempat khas utk pickup tourists lain... maka penuhla 1 bus...

then perjalanan terus ke luzern, pemandangan subhanallah best sgt saujana mata memandang! padang rumput, gunung ganang, tasik etc! lupa pulak nk tgk jam,  rasanya sejam perjalanan dari zurich ke luzern, ingatkan nak menikmati keindahan alam, tapi mata ni mengantuk sgt sampai tersengguk2 tertidoq pulak! haha ruginye melepas certain2 part pemandangan...

bawak bekal sandwich, habis jgk 3/4 ketul... bila seronok sgt, perut pun rasa kenyang jer xsangka pulak x makan mknn berat pun haritu!




tak tau apa motip tour guide stop kat sini, ingatkan mau naik mount rigi! bus stop dalam 10mins jer, sempat la ct turun selfish selfie kat sini! rugi pulak rasanya kalo tak ambik picca, bukan senang nak datang...

ni rigi station.. untuk naik ke puncak mt rigi antara destinasi popular kat swiss.


menikmati keindahan bandar kecil... huh fresh air!



sebbaik ada monopod, bolehla selfie berbakul-bakul !

lepastu bus bergerak ke luzern town. kita mau tgk lion monumen yg femes tuh... chapel bridge pun ada kat luzern, iaitu jambatan kayu tertua di luzern!

tour guide bagi masa 15min jer! Ya Allah awat sat sgt xtau! ni yg malas nye bila ambik pakej, memang terkejar2 jadinye! kalo tak ambik pakej, susah pulak nk jenjalan kat tmpt2 bersejarah mcmnih!

tak sempat dengar sejarah lion monumen nih... rasanya tugu memperingati kekalahan tentera swiss. kecik jer tugu ni tersorok kat kawasan terpencil.




lepas tu bus bawak ke chapel bridge pulak. kena jalan sikit la nak ke sini. cuaca redup dan sejuk

sebelum tu sempat beli souvenir tapi tak berapa menarik, yg menarik tu masa kat lion monumen! kat situ xsempat beli uolssss huh angin betoi sekejap sgt! sebbaik sempat selfie dgn lembu merah swiss yg femes amos tuh!



souvenir shop sepanjang jalan, xsempat masuk semua. satu kedai tu jer sempat. huh

mmg mahai souvenir swiss, fridge magnet bodo-bodo pun 8-9euro... tak main dah 5 euro



 aqil macam biasa mood xelok... posim pun xlarat


seeeee suro posim tapi posim kot blkg! nak pi mana tah tu... risau pulak takut terjun tasik... haha



suka posim kat sini, ada bangunan dgn pokok2 togel nmpk tasik sikit... sbb tu kat sini jer ada berpuluh picca huhu tak cukup dgn camera, selfie lagiii tgk la tongkat kat tangan tu... time org lalu lalang diorg pandang semacam jer!


magnificent!! korang boleh nmpk kan kebersihan kat swiss walaupun jambatan kayu tu nmpk berkarat sgt... hehe

chapel bridge ni tmpt tumpuan pelancong kat luzern tau, tasik situ hijau jer walaupun tasik dalam bandar...



haha korang buleh nmpk... dalam byk3 pic selfie, ada la org swiss yg 'peghak' tak pernah tgk monopod... ada yg gelak, yg senyum, buat muka pelik, yg kata nak beli 1 pun hado... hai pakcik2 pun nak interprem jgk...




hurm takde picca lain melainkan chapel bridge dan kawasan keliling. yela dia bagi 45mins jer, mmg xcukup uols eeeeeeeeeeeeei sakit ati aku dgn tour guide nih

ambik gmbr pun kelam kabut jer, mana dan.





aaaaaaaa sebbaik ada gmbr dgn moo moo nih, menyesal tak sudah kalo xsempat ambik. uolssss...tak jumpa dah lembu ni kat memana, hanya di luzern! tuh fridge magnet mmg cantek2 tapi xsempat pun nak beli! kang tak pasal kena tinggal bus...


dalam nak menjaga masa supaya xlebih dari 45mins, ct pun nyaris kena tinggal bus... hihi sibuk selfie kat sini pastu kena tinggal dgn lanqil... menggagau cari jalan nak ke bus tadi! omg mcm nk luruh jantung cari jalan xjumpa! mmg redha jela kalo bus tinggal...

then baru teringat jalan masa datang tadi, so patah balik ikut jalan time dtg. then yeayyy jumpa dah bus, siap kena sound dgn tour guide! adakukesyah?? sape suro bagi masa kejap sgt uolsssssssss tempat2 tourist attraction mcm ni mana cukup sekadar 45mins pakcik oiii

ok nexttttt pakcik tu nk bawak kita pi naik mountain pulak!! part ni mmg xzabar, mmg dah plan , mmg nak sgt naik!!!!

stay tuned~~~

3 comments:

Effanina Mokhtar said...

wow..best yer... tumpang tgk pic jer dpt.. nak pegi entah bile.. rezeki nyer,,
best & tenang je.. sesuai utk relax kan minda,,
tq for sharing..

Effanina Mokhtar said...

wow..best yer... tumpang tgk pic jer dpt.. nak pegi entah bile.. rezeki nyer,,
best & tenang je.. sesuai utk relax kan minda,,
tq for sharing..

Effanina Mokhtar said...

wow..best yer... tumpang tgk pic jer dpt.. nak pegi entah bile.. rezeki nyer,,
best & tenang je.. sesuai utk relax kan minda,,
tq for sharing..