Nuffnang Ads

Tuesday, May 27, 2014

Day 6: Lets Go to Venice!!


hadoiii tak sabar nak habiskan entry europe trips nih taw!! insyaAllah ni dah penghujung, last, penat dah... huhu amaran!! entry last ni ada beribu2 picca k, muntah hijau korang tgk nanti ;p

ok pagi tu kita bangun awal la sebab train ke venice pukul 950pagi. tapi kita confuse sikit tgk jam... owh lupa semalam ct sakit mata uols (kat milan ni la) sila baca macam skrg ni tgh kat italy k. malam tu tido awal sebab mata tak buleh bukak dah, patutla haritu macam kabur2 sikit, rupenye nak kena eye effection!!

takdak berjangkit dgn sesapa... tapi kan masa kat zurich haritu mata adlan merah! yg peliknya xletak ubat tapi baik jer... agaknya sebab cuaca kot sokay.

nak pegi venice bukannya mcm nak blk kg sbb dari milan ke venice by train hanya 2jam 45mins! so takde bwk macam2, bwk brg budak2 ni jela kan... taktau train ke venice ni yg laju ke apa sebab 2jam 45mins jer??? milan to venice dlm 300km, tapi kenapa zurich ke milan dalam 260km makan sampai 4jam!?? naik train, speed mcm sama jer?? huhu aku dok pelik sensorang situ ;p abaikan jela

ok blk pada cerita. kita pegi metro station pukul 830pagi mcmtu, bajet 9pagi dah smpi milano centrale, sempat la kan...

lenggang kangkung jer berjalan, tapi tapi (haha) gelak dulu, tah mcmne jam dekat station tu dah pukul 10pagi uols!!!! alamak konfem la train dah berlepas!! omg kita tertinggal omg omg!! frust disitu

tah bila masa masa bertukar jadi 6jam beza nih??? semalam baru beza 7jam??? Ya Allah memang kena alert la bab-bab nih, tmbh2 musim nak beralih ni...patutla ct tgk jam kat henfon tu betol beza dah 6jam jer!! baguslah iphone nih! tapi kita ingat betul la 7jam... grrrr

terpaksala tukar tiket ke pukul 1030 camtu... pffffffft sebbaik ada lagi seat kosong. jgn buat main, ni bukan train blk kg time takde org, tapi train to venice sentiasa penuh uolsss yela tourist attractions kan

bila dah tukar time tu, seat pun jadi haru biru, kat dlm train nanti masakla kalo2 seat yg kita duduk tu dah berpunya... kena redha


alhamdulillah selamat naik train! risau jer duduk tak tenteram takut org punya seat. train gerak dalam 30mins dah de org dtg nak duduk situ... grrrr kan dah kate mmg seat org... tapi nasibla makcik2 tu baik hati sgt sanggup pindah duduk seat kosong lain... so ada jgk la org italy yg baik hati kan? tak mcm train dari zurich to milan, geng bf gf yg selfish ;p

so dah tenteram sikit nak duduk sampai venezia aka venice!

perjalanan estimate 2jam 45mins... mcm KL kuantan jer pemandangan rumput, rumah2 kayu, ada mountain jauh sayup2... adlan dah ambik dslr snap pics mama! qil mcm biasa takleh diganggu



mata still merah tapi ok tak kabur...


berapa puluh pics adlan snap dlm train nih...

kita dah xde stok mknn dah, cuma bwk biskut, keropok jer! mcm sedey kan?



 aaaaaaaaaa dah nak sampai nih!


n yeayyyy welcome to venezia! adlan tak habis2 dgn senapang gajah dia tuh, org yg nmpk gelak jer tgk adlan. mcm nak pi berburu gayanye!! haha


mcm ni jer train station kat venice... senang tak payah ada tangga / escalator / lift... sama jer levelnye ;) jalan sikit kat depan dah nmpk terusan terusan venice!! omg eksaited! sebelum tu sempat lagi beli souvenir, takut2 tak sempat nak beli masa balik nanti...

belum apa2 bag dah berat... kiki



haaaaaaaaaaaaa mcm ni jer venice! org toksah ckp la mmg mcm ulat... ct imagine venice ni kena naik cab nak ke mana2... sangkaan ku meleset

tapi mudah lah mcm ni, depan tu dah ada waterbus station takpayah nak menapak jauh... waterbus ni la akan angkut bawak kita pi memana tmpt kat venice... byk hentian sebenarnya

kita ni lak taktau tmpt mana yg best, so kita tanya la kat souvenir shop tu katmana shopping area?? dia cakap 'san marco' kat situ byk la branded item! ohhoiii mmg tmpt tu yg ku nak tuju! hehe

eh kita pi souvenir shop tadi sebab nak beli sunnies utk lanqil. dia sibuk nk pakai sbb panas katenye! yoooo mmg time ni tengahari, silau pun ye sebab air kan effect silau2 gitew. sebbaik mama bijak, bwk sunnies ;)


ni kat entrance dia... cantek sgt!!! walaupun sebenarnya ada kotor2 busuk2 sikit... kat bwh pokok penuh taik burung...


beli tiket kat kaunter then dah buleh naik waterbus...ramaila kena cecepat berebut  naik takut terlepas trip kena tunggu pulak... btw kita pegi day trip jer kat venice nih, malam kang train pukul 7 balik ke milano... so now ada 6jam jer nak huhahuha eh tak... nak sight seeing ;))

bila dah naik, legaaa, byk hentian mcm pic kat bwh ni. hentian jeti mcm tu la rupenye... tapi waterbus ni tak stop pulak ambik penumpang... rasanya dia terus ke jeti san marco~








dah nak sampai jeti san marco! btw san marco ni kat penghujung, last stop tapi takdela jauh mana dari jeti train station tadi. dalam setgh jam jer... dapatla menikmati pemandangan so magnificient!! canteknye lah... belum penah tgk mcmni so teruja la uolsss yg tak canteknye org2 kat italy ni lah... byk sgt scam nyeee

and dah sampai pun, naik jeti terus nmpk berderet2 souvenir stall mcmnih, berlambak takyah berebut k

tapi kita taknak shopink souvenir lagi, nak ke shopping area tu dulu...katanye ada chanel huhu eh tapi haritu ahad lah, biasa butik akan tutup... sokay redha jelah kalo tutup pun...



ahhaaa bergambar dulu lah sementara tak ramai org lalu lalang nih.. tapi still ada la 2/3org tuh takleh elak. ramai ye dok melepak kat jeti tuh... nmpk cantek kan? tapi korang  taktau berkeladak tiang2 kayu tuh, tepi tepian tu berlumut! biasalah tmpt berair

syok jer matsaleh melepak, suka la depa cuaca mcm nih... ku rasa mcm nak cabut jer coat tuh... tak pakai pun takpe, , even nmpk mcm panas tapi tak sepanas kat m'sia uols maybe 20degrees



adlan dah melepek, turn dia pulak masuk stroller... tu tgh pegang toys beli kat milano centrale, berat kemain grrrr haaa pegang lah ye toys memasing dah takde tmpt nak letak k, kalo taknak pegang, junjung ataih kepala


 buleh nmpk org mcm ulat...


 menara yg popular kat venice tuh! dalam fridge magnet mesti ada...




mcm ni jer pemandangan kat san marco... ada restoran ke cafe kat tetgh nih... mekdi takdak la pulak, lapo la jgk perut nih...hurmm

tapi kan bila dah jumpa butik chanel hilang semua rasa lapo haha dasarrr


 posim posim dulu sini then baru kita pi cari butik tuh...





eh ada la org bwk paperbag chanel!! meaning bukak la!! huhu tapi kan kat mana lak butik tu tak nmpk pun!!! kat sini mcm dataran la kawasan luas kat tetgh, kat tetepi tu ada souvenir shop, tgk org dok menjilat icecream gelato!

si lanqil apa lagi, nak la tue... so ayah beli kat depa, memula mama taknak sbb was was adehhh tapi mcm sedap pulak hurmmm okla kot so mama tewas jgk akhirnya, mkn yg choc, sedappp!!! mmg gelato ni berasal dari italy kan?? sbb kat swiss takdak ;p

sesambil mkn, kita nmpk org angkut paperbag chanel la salvatore la, dior la... hurm mai kot mana depa nih???

rupenye kena masuk lorong sempit tu nak ke butik!! hehe strategik sgt kawasannye! susah mencari uols kalo tak mmg tak jumpa kot

keluar jer lorong sempit tu dah tarraaaaaaaa chanel depan mata! ambikkk kaler idaman dah depan mata gulppp mengharap ada la rezki chanel boybag fushia kat sini. tgk mcm byk choice, cumanya nak masuk kena tggu turn...

dah masuk, tanye la SA chanel tu baik sgt talak sombong poyo dan sebagainya mcm org lain punya experience masuk butik2 kan...

ye boybag mmg byk choice compared to dekat milan... tapi tapi fushia mmg dah habis!!! tinggal turqoise, yellow, then metallic punya...

huhu mak redha tapi kan yg chanel classic flap tu ada kaler fushia!!

have to think abt it wait.. dia kasi sejam utk pike hehehe





dalam sejam tu sempat la terjah butik lain... jalan lagi then nmpk salvatore,  alang2 dah sampai venice ni rugila pulak kalo tak beli apa2... target nak beli varina shoe by SF... lucky ada kaler fushia! mmg byk choice, nyummy jgk kalernya!

huhu time is running out! SA chanel dah menunggu kalo tak dia akan open order bag tu... hurmmm yela bag fushia tu tinggal 3bijik jer, haruslah xboleh secure lelama...

sokay kita naik gondola dulu lah... alang2 station dia tepi dgn butik SF tu jer... kalo tak naik situ, nak naik kat mane??? jauh... so baik naik!

charge 80euro utk seround... 40mins sajo pusing situ2 jgk... sebbaik kejap, kita pun bukannye ada masa dah...



kenangan sungguh naik benda nih. rugi kalo tak naik baq hg. wajib naik kalo pi venice k jgn hampa dok bajet2 dok berkira2 nak naik nie

owh uniform depa belang2 mcm banduan hehe


menyelusuri terusan sambil dia cerita sejarah2, bangunan kat sini.. tapi tak sempat ct nak dgr sibuk posim segala...


tau tau dah sampai kat hujung nih... masa nak dtg tadi lalu ikut sini jgk, depan tu nmpk la jeti san marco then gondola pusing blk masuk lorong hitam gelap ;p

lanqil sibuk nak pegang air kateko... risau jer



 then gondola stop kat tempat naik tadi.... senang dan mudah ;))

time tu dok pike lagi nak pegi butik chanel ke tak...risau jer adehhh susah nak decide! ingatkan frust dgn boybag so nakla beli chanel classic ke... lalu jgk depan butik tu... hurmmm lastly tak beli ponggg huhu takpela no chanel bag idaman, lady dior kan ada... mintak kwn belikan jela kalo2 ada kat paris or mane2 terjumpa fushia... susah kaler ni mcm goreng pisang panas.

sebelum balik, kita beli lagi gelato ice cream! ketagih lak ;p

then cecpt pegi jeti, dah dkt pukul 6 kot, train pkl 7! sempat beli souvenir kat depan jeti tu... time ni la mood qil dah elok baik sgt, dia dah mau posim2! lol selama 5hari ni badmood, haritu baru nak hepi hepi! terharu sgt mama menegoknye


nak jgk posim mcm mama! kesian agak comot mkn eskrem ... yg dekat tepi hidung tu bukan comot ye, tu ulser kena sejak kat m'sia... kesian qil mcm2..dah hujung2 trip ni makin membesar ulser tu... sebbaik bwk ubat


 cantek2 souvenir kat sini... kalo kat milan??? sedih!



 cantek kat sini, pemandangan yg wow! tempat wajib posim


tgk tu... qil hover pulak! seronok kot dah nk blk m'sia esok! dia dah tak sanggup dok europe lelama hehe

kat bwh ni jeti nak balik ke train station

1 hal lagi, kita terus naik waterbus, masa tanya kat kaunter tiket tadi, org tu cakap tak perlu beli tiket blk... tapi bila dlm waterbus, ada la yg mai check tiket! grrrr kita tunjukla tiket masa dtg tadi rupenye not valid!!! tak memasal kena denda 100euro kot!! gila

taktau nak salah sapa, org kat kaunter yg tak friendly (tak bagi info yg betul)??? atau mmg sindiket kat sana! byk kot kan?? ko bayangkan kami kena denda tapi geng2 lain muka2 italy tak kena?? depa tu pun xbeli tiket blk uols tapi tak kena?? mmg dasarrrr perkena org la kat italy nih!


dahla ada sejam lagi sebelum train nak berlepas! nak luruh jantung kalo kalo tertinggal train (lagi)!

bayangkan masa dtg tadi, waterbus tak stop kat memana, tapiiiiiiiiiii time blk ni semua jeti dia berhenti!!! pffffttt bayangkan lagi berapa minit nak pukul 7,  masih byk jeti nak kena stop. dugaan betol. dgn anjim pun berapa ekoq ada dlm waterbus ni berhimpit2 penuh pulak, bulu anjim tu mmg sikit lagi nak kena qil dlm stroller, mmg xleh nak elak...

betul2 menduga. 

sesampai jeti train station mmg tepat2 jam 7! gila. mmg pecut dgn stroller tu pecut ke station, takleh nak ingat balik uols taula kan kat europe semua pun on time...

nasib menyebelahi kami, train belum gerak... even dah pukul 7.05ptg syuko sgt2 tak terlepas train kalini...ye uols kalo terlepas pukul berapa pulak nak blk? ada lagi ka train lepasnih? pkl brp nak sampai milan? esok dah la nk blk tanahair ;(

alhamdulillah dapat balik milan malam tu... huhu memang kenangan takleh lupa. dgn org italy yg annoying, scam semua la. patutla dgr citer pengalaman tak berapa elok kat sana... pendek kata korang kena pi la italy ni, rasa sendiri pahit x pahit... xsesuai bwk budak2 kecik kots


see 11malam baru sampai milano centrale... sebbaik jgk la sampai... dahla milan ni mcm seram, cab pun mcm dah takde...

but sokay, pegi italy ni mmg kena singgah venice tau. alah day trip pun ok, sebab venice kecik jer cuma tak sempat pi semua jeti lah... nak menginap pun boleh, cuma nk mengangkut bag-bag naik waterbus tu yg hazab sikit... btw pengalaman plg horror kat italy, kat negara lain ok but not italy huhu

k lah dah tamat dah citer europe trips swiss dan italy! esoknya flight pukul 2 ke dubai ;)) kalo berasa nak citer lagi, korang tgkla kalo ada lagi entry lepasni hehe

kbyeee







2 comments:

Nissa Azmir said...

kikikiki syoknya pengalaman..

My Aisy said...

pergh..pengalaman tu yang mahal tu..pemandangan mmg superb cantik...owh tu la tengok pun rasa kesilauan tu...