Nuffnang Ads

Tuesday, May 20, 2014

Day 3: Sight Seeing Zurich Town


hari ke 3 takde dah plan nak ke memana  tourist attractions melainkan nak pi cari souvenir lagi, masih tak cukup hokeh... btw nice weather, cool saje tak sejuk...seawal 10pagi kita dah kuar hihi kuar pkl 10 lah sebab pkl 7 pun still cerah, tak perlu rushing sgt mcm winter ;)

sepanjang kita berjalan dari crown plaza hotel, takde pulak nmpk restoran arab ke... mmg tak nmpk huhu agaknya kat mana la restoran yg receptionist cakap tuh...?

sokay kita berjalan sampai 1st tram station dari hotel, kita pegi zurich town sudaaa


 menyesal tak beli newspaper nih hihi mana tau ada berita mh370....


posim tangan masuk poket macam la sejuk sgt ;p owh tak lupa mama ada bawak keropok mimi bolehla kita makan sementara tunggu tram sampai... kita mkn ka atau mama sorang je yg mkn?? yeee berebut dgn lanqil, budak2 ni benda2 camni suka sgt lerrr



n kita plan nak ke SBB CFF FES (train station) dulu, tak jauh dari bahnhofstrasse. nak beli tiket train ;))

haaaa nindia pintu gerbang taktau zaman bila nie. kalo takde replika patung mmg taksah...


 nampak mcm panas kan? tapi cool jer... aqil belum cranky time nih...


aaaa lupa nak cite, 3 hari ct xdapat online tenet kat swiss! tak guna punya hotel, hihi katenye free wifi tapi sampai ke sudah tak dpt berinternet! makanya ct decide beli simkad sana dalam 9/10 franc sekeping untuk kegunaan 24/7 sajor... jadiklah kita bukan nak dok lelama kat swiss!

dah settle beli tiket, shopink souvenir sikit kat train station, so marilah kita jenjalan zurich town yg kita terlepas masa hari pertama.

owh rupenye bahnhofstrasse jalan yg femes penuh dgn designers brand ni kat depan SBB station jer! senang tak payah menapak jejauh...



bersihnye lah ... lanqil selain menyangkung, nak baring situ pun buleh ;p btw lanqil dah xlarat jalan, especially qil dah ajak balik tidoq time nih! ayoyoooo siang masih muda, moh la kita cari mkn dulu

memang takde restoran arab daaaaaaaaaa, no choice melainkan mekdi! kita order fries, udang celup tepung dgn fish fillet! ahhaaaaaaa 3 hari mkn fries jer uolsss, sebbaik kat hotel kita ada bawak tuna dgn segala maknena roti... kalo x mabuk fries jelaaa


pic kat bwh ni sebenarnye dkt dgn mekdi, dan kat sini penuh dgn shopink mall. mall depa bukan mcm kita sebesaq pavvy ka midvaley kaaaa takdak... sebesaq pasaraya maidin yg 3/4 tkt tu ja... tapi byk la

so misi seterusnya nak cari stroller! nak kurangkan sikit kicauan mulut qil ajak blk hotel xsudah2...

naik turun mall dari 1 ke 2 ke 3 mall still xjumpa uolsssssss memang susah nak jumpa stroller kat europe nih... sejarah lama berulang kembali

yeee sejarah xjumpa cari stroller kat paris / london / amstersdam dulu lastly blk tangan kosong jer dulu tu!



 plastik bag ni pun dah penuh dgn souvenir, berat kedaung dah... kalo ada stroller boleh la jgk sangkut...


 merenung nasib apa nak jadi dgn qil kalo xjumpa jgk stroller??


ahaha tinggggg taddaaa dah jumpa pun!!! nasibla tergerak hati nak masuk dlm coop supermarket nih! coop ni mmg femes kat swiss. mcm kita femes dgn giant tesco tu...kan

sebbaik jgk la, ingatkan coop supermarket ni just jual bahan dapur, sayur bagai! penat jer cari kat mall yg jual pakaian, household etc takdo!! diorg pun taktau kat mane ada jual stroller?? pffft lap peloh

belon tu xtermasuk pakej beli stroller okesss. ada la maskot mcm a&w tu kasi... ambik jela, lanqil xteruja punnn


 lega dah aqil kurang sikit cranky..


tak habis kat situ, adlan pulak cranky bhahaha nak berdukung pulak, malas la nk beli stroller sampai 2 kan... share jela


jalan yg tenang, tak ramai maknusia sgt... time smpi chanel butik ni mcm excited, tambah2 ada chanel boybag pink display pulak kat situ!! omg nakk.. rasa mcm nk ambik jer gewram uols ;p sgt yummy sumi jelly

takpe sabarrrrrrr kat swiss ni mahal, vat pun sikit sgt... jgn beli lagi sabarrr



hurmmm arrrr ada 2 ketoi! kaler hottt mcmni pun ada lagi kat chanel zurich! mmg xramai tourist lah kat sini, mmg takkan beli kat sini sbb mahal...

pandang dan lalu jela sepanjang jalan nie

takde souvenir shop kat bahnhofstrasse, kita cuba cari kat jalan lain


ish ishhh awat bersih sgt... bangunan standard europe cuma kat zurich ni ada laluan tram kat tetgh...lebih kurang mcm di amsterdam

lorong demi lorong kita masuk semata nk cukupkan souvenir... sampaila ada 1 jalan tu ada la 4/5 kedai, bolehla dari xjumpa langsung. kita pun bukan larat nak menapak dgn bwk kanak2 ribena nih...

mane jumpa kita beli, agak dah cukup kita balik cari tram! hihi awal lagi sebenarnya pkl 5 lebih

nak buat mcmane dah taktau nak pi mana, so marilah pulang....siap2 luggage esok mau travel lagi sedey nak tinggalkan zurich yg bersih nih! ;p



frust betol tak jumpa souvenir yg cecantek, hardrock pun tah kat mana... tu la lenkali kena google dulu mane letaknya HRC

jadiiii takdela hrc shirt ;(

1 comment:

My Aisy said...

waaa...aah kan sangat bersih...sedap jek mata memandang...bangunan dia pun cam lama2 jek...